Το αναγκαίο όριο των 80 βουλευτών εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Η σκοπιανή κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον πρώτο από τους τρεις συνολικά σκοπέλους στη μακρά διαδικασία της αλλαγής του συντάγματος, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.
Η ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη έπειτα από πολύωρες καθυστερήσεις και εν μέσω ενός κλίματος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, αφορούσε την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η κάλπη κατέδειξε ότι υπέρ τάχθηκαν 80 βουλευτές σε σύνολο 117 παρόντων, αριθμός ο οποίος ισούται με το αναγκαίο όριο των 2/3 των βουλευτικών εδράνων.
Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 72 βουλευτές, οκτώ μέλη της αντιπολίτευσης παρέκκλιναν από το «όχι» του VMRO και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος αποτελεί την τελευταία υποχρέωση της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Ζάεφ: Το ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον ξεκίνησε
Έχοντας περάσει τον πρώτο σημαντικό σκόπελο, ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί πια να αισιοδοξεί οτι θα ολοκληρωθεί με , επιτυχία η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Είναι πάντως μία μακρά και δύκολη διαδικασία, που υπολογίζεται ότι θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες.
Έκδηλη είναι η ικανοποίηση για τις εξελξεις σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ , ενώ συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν τόσοο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ψηφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα. «Μαζί γράψαμε ιστορία.Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε» υπογράμμισε συνέχισε: «Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της Δύσης και του κόσμου».
Πρόσθεσε ότι επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος και διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί για τη «συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα».
«Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ναι» κατέληξε.
Το σχόλιο του Πάνου Καμμένου
Τα δημοσιεύματα περί χρηματισμού βουλευτών του VMRO, προκειμένου να στηρίξουν τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, σχολίασε με επικριτικό τρόπο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας, οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε ανάρτηση στο Twitter.
Στο μεταξύ άγνωστο παραμένει αν η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί απόψε (σ.σ. Παρασκευή), προκειμένου να διεξαγάγει την πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Παρότι κοινοβουλευτικές πηγές της γειτονικής χώρας διέρρεαν ότι η Ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 22.00 (ώρα Ελλάδος), έπειτα από καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ωρών (αρχικώς ήταν προγραμματισμένη για τις 15.00), η κατάσταση παραμένει ρευστή.
Οι καθυστερήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αναβολή της ψηφοφορίας για την προσεχή Δευτέρα, φέρεται να αποδίδονται στις προσπάθειες του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει τη στήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απαιτούνται για να συμπληρωθεί η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στα Σκόπια
Την υπερψήφιση της έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ χαιρέτισαν εν χορώ τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό μάλιστα, να στέλνει συγχαρητήριο μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ.
«Συγχαρητήρια στον φίλο Ζόραν Ζάεφ. Η αποψινή ψηφοφορία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς μία κοινή επιτυχία. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ειρήνη και τη μελλοντική ευημερία των λαών μας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το παράδειγμά του ακολούθησαν και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επεσήμανε τα εξής: «Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας».
Για «σημαντικό θετικό βήμα» έκανε λόγο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι «προχωράμε».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, υπογράμμισε πως πρόκειται για μία «πολύ θετική εξέλιξη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια». «Ο δρόμος για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πλέον καθαρός. Συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση του» έσπευσε να προσθέσει.
«Οφείλω να συγχαρώ τον Νίκο Κοτζιά για την δουλειά που έκανε» σχολίασε από την πλευρά της, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε το εξής: «Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή».
Αναφορά έκανε τέλος, και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία ανέφερε τα κάτωθι: «Ιδιαίτερα θετική η εξέλιξη στην ΠΓΔΜ. Οι δύο χώρες και συνολικά τα Βαλκάνια μόνο να κερδίσουν έχουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι λαοί θέλουν την ειρήνη και τη συν-ανάπτυξη».
Ικανοποίηση σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ
Τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ χαιρέτισαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, δια στόματος του Ντόναλντ Τουσκ και του Γενς Στόλτενμπεργκ, αντίστοιχα.
«Μία ψήφος, ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε τη θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα» ανέφερε στα σλάβικα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ανάρτηση στο Twitter.
Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε τα εξής: «Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια».
«Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ» σχολίασε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Νίμιτς: Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός
Την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κάνοντας λόγο για μία εξέλιξη σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη. Συνεχάρη τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα.
Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά.
Ολόκληρη η δήλωση η Νίμιτς έχει ως εξής:
«Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (πΓΔΜ) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».