Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα στις συνομιλίες τους το βράδυ της Τετάρτης στο Σάλτσμπουργκ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Ο Γιούνκερ επέμεινε στο ότι οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν το βάρος με άλλους τρόπους. «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτή δεν είναι απλά μια φράση κενή περιεχομένου», ανέφερε προσερχόμενος στο δείπνο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως το μήνυμά του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι πρέπει να «σταματήσει το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών».
«Δεν μπορούμε πλέον να διχαζόμαστε ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα των ροών της παράνομης μετανάστευσης και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να προσποριστούν πολιτικό όφελος», πρόσθεσε, καλώντας τους ηγέτες να «προχωρήσουν στην αντιμετώπισή του».
Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.
Άλλοι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, διότι εξέφρασαν το φόβο ότι θα ενισχυθούν λαϊκιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές του 2019 εάν δεν συμβεί αυτό.
Παράλληλα, ορισμένοι ηγέτες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ενίσχυση των εξουσιών και της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
«Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Οι συνομιλίες πρόκειται να συνεχιστούν εντός της ημέρας.
Συναίνεση για στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο
Παρά τις διαφωνίες τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τάχθηκαν υπέρ των συνομιλιών της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, καθώς και των σχεδίων περί οργάνωσης μιας συνόδου για τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία με αραβικές χώρες που ενδέχεται να γίνει τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.
Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, ο Τουσκ είπε ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη την Κυριακή. Μια δεύτερη πηγή διαβεβαίωσε ότι το Κάιρο είναι διατεθειμένο να επιδιώξει «στενότερη συνεργασία» με την Ε.Ε..
Ο Σίσι συναντήθηκε με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε., το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη του Ιουνίου, συμφωνήθηκε να εξερευνηθεί η ιδέα των «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται στη θάλασσα σε κράτη της βόρειας Αφρικής, αλλά μέχρι σήμερα, καμιά αφρικανική χώρα δεν έχει συμφωνήσει να εγκατασταθούν τέτοια κέντρα στην επικράτειά της.
Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, τόνισαν ευρωπαϊκές πηγές, συμπληρώνοντας ότι οι συνομιλίες συμπεριλαμβάνουν την πτυχή της οικονομικής συνεργασίας.
Η Αίγυπτος έχει πρακτικά σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση από τις ακτές της. Μετά το 2016, κανένα πλεούμενο με μετανάστες δεν έχει φθάσει στις ακτές χωρών-μελών της Ε.Ε. από τη χώρα αυτή.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει πως θέλει συνεργασία με την Αφρική κι όχι απλά να αποσείσει τις ευθύνες της όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές, μεταφέροντας το βάρος στα κράτη της νότιας Μεσογείου. «Εάν υιοθετήσουμε την προσέγγιση “εμείς δεν τους παίρνουμε, να τους πάρετε εσείς”, αυτό δεν θα πάει μακριά», εξήγησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύνοδο Ε.Ε. και αραβικού κόσμου προτείνει ο Ν. Αναστασιάδης
Την πραγματοποίηση συνόδου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο, πρότεινε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως η Κύπρος έχει φθάσει στα όριά της όσον αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου, καθώς η Τουρκία δεν συνεργάζεται σε θέματα επανεισδοχής. Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου.
Θα πρέπει «να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη» σημείωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση κατά 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 56% σε σύγκριση με το 2016.