Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου είχαν την εξαιρετική χαρά και την τιμή να φιλοξενούν τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Aναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών στο Μ.Ι.Τ.
Ο κ. Δασκαλάκης πραγματοποίησε ομιλία στους μαθητές του Λυκείου με θέμα: Υπολογισμός: 21ος αιώνας και αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με το αντικείμενο της έρευνάς του και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην κατανόηση εικόνας, στην κατανόηση ήχου, στο αυτό-οδηγούμενο αυτοκίνητο, στον αυτόματο ζωγράφο, στα τυχαία υπολογιστικά δίκτυα (GAN) αλλά και τις εφαρμογές στα παιχνίδια στρατηγικής.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και συζήτησε μαζί τους για τους προβληματισμούς, τις προκλήσεις και τα ηθικά διλήμματα από την είσοδο της τεχνολογίας στη ζωή μας.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Ε.Μ.Π., έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών A.C.M.. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα «Υπολογιστική Πολυπλοκότητα των Ισορροπιών Νας» απαντά σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο από την δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών.
Η διατριβή του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών μέχρι σήμερα, και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας. Για τη δουλειά του αυτή έχει τιμηθεί και από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων με το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων.
Έχει τιμηθεί με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις όπως το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.