Το μήνυμα ότι «η νέα εποχή για τη χώρα περνά μέσα από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ· περνά από την ήττα όλων των πολιτικών που οδηγούν στην συντηρητική οπισθοδρόμηση καθώς και την παλινόρθωση της Δεξιάς» έστειλε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου το μεσημέρι της Κυριακής.
«Οι προοδευτικοί πολίτες συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε αριστερά και πράττει δεξιά, μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς πρόγραμμα, παραδέχθηκε αυταπάτες για να κρύψει τις απάτες. Την ίδια ώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ΝΔ παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, ανίκανη τελικά να αναδείξει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο έναντι της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε.
Η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι «η δήθεν καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει ήδη “φροντίσει” να περάσει τη θηλιά στο λαιμό της χώρας και του λαού. Με την έξοδο από το 3ο -δικό του- Μνημόνιο, έχουμε είσοδο στο 4ο άτυπο Μνημόνιο που έχει ήδη συμφωνήσει και προκαταβολικά νομοθετήσει. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι αποκαλυπτικές. Με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο, “σχεδόν τα πάντα έγιναν πιο εύκολα” για την εφαρμογή των συντηρητικών πολιτικών λιτότητας».
Η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο αύριο στη Βουλή, ενώ επέκρινε έντονα τη ΝΔ πως παραμένει δέσμια των πιο ακραίων συντηρητικών αντιλήψεών της. Επέμεινε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα αποδεχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
«Η δημοσίευση -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- της εσωτερικής έκθεσης της Τράπεζας Ελλάδος του 2009, απαντά πολύ καθαρά σε αυτούς που επιμένουν να αποκρύπτουν τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ (του κ. Καραμανλή) για το πως φθάσαμε στην κρίση και στα Μνημόνια. Αποκαλύπτεται ο ρόλος τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποτροπή της καταστροφής και αντίθετα, με το λαϊκισμό τους, οδήγησαν στη συνέχιση της κρίσης μέχρι σήμερα», υποστήριξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Πρόσθεσε ότι χρέος του Κινήματος Αλλαγής είναι «να αναδείξουμε εμείς τη δική μας Εθνική Γραμμή, ώστε όχι μόνο η κρίση να αποτελέσει παρελθόν, αλλά και να μην επιστρέψει ποτέ στο μέλλον».
«Η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα έχει προοπτική!», είπε σ΄άλλο σημείο της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά, επιμένοντας στην αυτόνομη πορεία και τον διακριτικό ρόλο της παράταξης με ανοιχτά μέτωπά προς τη συντήρηση και τον λαϊκισμό». «Το Κίνημα Αλλαγής ούτε καθοδηγείται ούτε πολύ περισσότερο χειραγωγείται με οποιασδήποτε μορφής επιθέσεις. Είτε πρόκειται για επιθέσεις δήθεν φιλίας είτε για επιθέσεις συκοφαντίας», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και έλλειψη κάθε ουσιαστικής ενημέρωσης για τις συνομιλίες, ενώ χαρακτήρισε πατριδοκάπηλη τη στάση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, καθώς υπονομεύει ευθέως την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης.
Επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία επειδή δίνει μάχες οπισθοφυλακών καταγγέλλοντας «τα μικροκομματικά παιχνίδια και όλο το ανούσιο blamegame μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα, όπου αντιδικούν με στόχο να ακούγονται ευχάριστα στο εσωτερικό ακροατήριο του ενός ή του άλλου άκρου», όπως είπε.
Για τη στάση του Κίνηματος Αλλαγής τόνισε ότι οι διαμορφωμένες θέσεις της χώρας είναι: «σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις η οποία θα συνοδεύεται από ρητές δεσμεύσεις αποτροπής ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν. Θα τοποθετηθούμε με αυτά τα κριτήρια όταν η κυβέρνηση επίσημα καταθέσει το προϊόν της διαπραγμάτευσης της στο τραπέζι. Δεν θα γίνουμε μέρος της θεατρικής παράστασης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλων αυτόκλητων κομπάρσων».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για συνέδριο σταθμό, προς ένα ισχυρό ρεύμα πλειοψηφίας και δεσμεύτηκε ότι: «Θα διατυπώσουμε μια συγκεκριμένη, σύγχρονη και συνάμα προοδευτική και λαϊκή προγραμματική πρόταση, που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, που θα χτυπήσει αποτελεσματικά τις ανισότητες. Θα διαμορφώσουμε ένα νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, απαλλαγμένο από τις κατεστημένες λογικές, των μηχανισμών, της ίντριγκας, των αρχηγίσκων, με νέα αντίληψη στη σχέση του με τους πολίτες.
Με ετήσια Προγραμματικά Συνέδρια και Προκριματικές εκλογές για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας. Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα καινοτομήσουμε, κατοχυρώνοντας πρώτοι εμείς το ψηφιακό κόμμα στη Ελλάδα, με διαδικασίες Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας Διαβούλευσης, Διαλόγου, Δημοψηφισμάτων και Ψηφοφοριών στο Κίνημα Αλλαγής».
Από τη συνεδρίαση απουσιάζει λόγω βαριάς ίωσης ο Γιώργος Παπανδρέου και εκ μέρους του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Ρέππας.
Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο
Τη θέση ότι «η χώρα εκτός από μνημόνια χρειάζεται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα φέρνει κοντά τα λόγια με τις πράξεις» διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην Οργανωτική Επιτροπή για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως τόνισε, η πρώτη μάχη είναι για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
«Στην υπογραφή αυτού του Συμβολαίου δεν θα έρθουν οι πολίτες που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αυτό είναι το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Η μάχη της εμπιστοσύνης είναι τόσο σημαντική όσο και η μάχη του περιεχομένου. Οι άνθρωποι που πίστεψαν στο εγχείρημα δεν μας έχουν δώσει λευκή επιταγή. Προσμένουν αποτελέσματα για να μας στηρίξουν» ανέφερε.
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι ένα Συνέδριο καταγραφής συσχετισμών και διατήρησης ισορροπιών θα σημάνει το τέλος της μάχης προτού καλά-καλά αυτή αρχίσει. «Καπελώματα, σπρωξίματα και αποκλεισμοί είναι ο ένας κίνδυνος. Αμπελοφιλοσοφίες, κλισέ και κούφια λόγια είναι ο άλλος κίνδυνος», είπε και υπογράμμισε ότι το «το Συνέδριο του Μαρτίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΟΤΑΜΙ, τους Μεταρρυθμιστές, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις, την ΕΔΕΜ, τους Οικολόγους, τον Νίκο, τον Γιώργο, τον Δημήτρη…Είναι η μεγάλη ευκαιρία να πιστέψουμε όλοι εμείς ότι μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Κι αν αυτό συμβεί τότε εύκολα -ή μάλλον πιο εύκολα- θα πιστέψει και η κοινωνία σε εμάς».
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συναντήσει νέα κοινά. Μόνο τότε θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή. Αν αρκεστούμε σε αυτούς που έχουμε, τότε θα είμαστε μια συμπληρωματική δύναμη. Χρειαζόμαστε τους έμπειρους αλλά χρειαζόμαστε και τους άπειρους. Χρειαζόμαστε τους παλιούς αλλά χρειαζόμαστε και τους νέους.Το συνέδριο δεν θα πρέπει να να είναι μια συνάντηση φανατικών. To συνέδριο μπορεί να είναι μια συνάντηση πολιτών που εκπροσωπούν την παραγωγική, δημιουργική Ελλάδα. Οι φανατικοί δεν δημιουργούν πλέον πλειοψηφικά ρεύματα. Και εμείς θέλουμε να είμαστε ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε πολλά παράλληλα μονοπάτια που θα οδηγούν στο Κίνημα Αλλαγής. Υπάρχουν τρόποι και μπορούμε τις επόμενες μέρες να το συζητήσουμε».
Περιέγραψε ως στόχο του «να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την βγάλουμε από τους βάλτους του λαϊκισμού, να γκρεμίσουμε τα τείχη του συντηρητισμού. Δίκαιη χώρα, ελεύθεροι πολίτες, οικονομικός εκσυγχρονισμός, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.Το όνομά μας μπορεί να γίνει ο οδηγός μας. Κίνημα! – Μια υπόθεση πολλών. Αλλαγή! – Μια απόφαση πολλών. Όλα αυτά δεν θα επιτευχθούν με ευχολόγια και αφορισμούς. Χρειαζόμαστε σχέδιο, ιεράρχηση των στόχων, συμμαχίες και συγκρούσεις, δουλειά και αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα πρέπει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, στο «τι προτείνουν και τι προτείνουμε», όπως είπε.
Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι το συνέδριο του Μαρτίου «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματος μας». «Θέλουμε ένα Κίνημα ανοιχτό,αποτελεσματικό. Ανοιχτό Κίνημα σημαίνει: δυνατότητα σε όλους να γίνουν στελέχη και να επηρεάσουν τις αποφάσεις, διάλογος με ομάδες και κινήματα, σεβασμός της διαφορετικής άποψης».
«Δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλουν και ούτε να δαιμονοποιούμε τις μικρές διαφοροποιήσεις στη Βουλή και στον δημόσιο χώρο. Είμαστε ένα μεγάλο σύγχρονο κόμμα και οι διαφοροποιήσεις, οι διαφορετικές απόψεις, μπορεί να είναι ο πλούτος μας, αν είναι η αφορμή για σύγχρονους προβληματισμούς», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.
Γ. Καμίνης: Ενιαίο κόμμα με τάσεις
Τη θέση ότι «δημιουργούμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα, όχι ομοσπονδία των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών […] με θεσμοθετημένη τη λειτουργία των διαφορετικών τάσεων και ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό του» και ότι αυτή είναι η πρόκληση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, διατύπωσε στην παρέμβασή του, κατά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
«Πρέπει μεταξύ μας να είμαστε ξεκάθαροι. Δημιουργούμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα, όχι ομοσπονδία των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Ένα νέο προοδευτικό κόμμα, το οποίο θα λειτουργεί με τρόπο ανοικτό, δημοκρατικό, διαφανή, με ορατή την ευθύνη, με λογοδοσία, με σύγχρονες μεθόδους άμεσης, αλλά και ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συμμετοχής, με θεσμοθετημένη τη λειτουργία των διαφορετικών τάσεων και ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό του. Γιατί αν θέλουμε μία κοινωνία ανοικτή, δεν μπορούμε παρά πρώτοι εμείς να είμαστε ανοικτοί, ανεκτικοί και υπόλογοι», υπογράμμισε.
Ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι με την ανοικτή διαδικασία εκλογής ηγεσίας, άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα δώσει σάρκα και οστά στις προσδοκίες και στις ελπίδες όλων των δημοκρατικών πολιτών.
Τόνισε μάλιστα ότι «έχουμε ιερό καθήκον να μην τους απογοητεύσουμε, έχουμε υποχρέωση να μην τους προδώσουμε. Γιατί όλοι αυτοί οι πολίτες είναι οι συνιδρυτές της νέας Παράταξης και μας έδωσαν μια ισχυρή, ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη εντολή. Με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα. Έναν ενιαίο φορέα που θα αναλάβει να εκφράσει τους πολίτες εκείνους που ασφυκτιούν ανάμεσα στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ».
Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι πρέπει «να μάθουμε από τα λάθη μας και να εμπνευστούμε από τα θετικά μας. Γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ως πυξίδα μας και στο νέο φορέα μια απλή και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια. Ότι αυτή η Παράταξη ήταν πρωταγωνιστής και πήγαινε τη χώρα μπροστά, μόνο όταν ήταν ενωμένη», για να υποστηρίξει ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε και τώρα ενιαία έκφραση.
«Μόνο έτσι θα γίνουμε δυνατοί και θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ως ίσο προς ίσο απέναντι σε αυτούς που καθημερινά οδηγούν τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική παρακμή, που στο όνομα της προόδου μας γυρίζουν πίσω, στο χειρότερο παρελθόν μας, χτίζοντας παράλληλα και απροκάλυπτα ένα μπετόν από ψηφοφόρους – πελάτες. Μόνο έτσι θα γίνουμε δυνατοί και θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ως ίσο προς ίσο απέναντι και σε αυτούς που άγονται και φέρονται από τα πιο συντηρητικά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας τη στιγμή που δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτό που και η πρόσφατη αποκάλυψη του εγγράφου της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξε: Ότι η αιτία των μνημονίων έχει όνομα και επίθετο και ότι υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική δεν κάνεις σε χαρτοπετσέτες» επισήμανε.
Για τον κ. Καμίνη ο νεός προοδευτικός φορέας πρέπει να καταθέσει στην κρίση των πολιτών τους μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα. Ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, αλλά και ένα πλαίσιο αξιών για το νέο κόμμα.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητες την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, την ενσωμάτωση πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση, τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση στα Πανεπιστήμια λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι προοδευτικό στο να παραμένουν στην κατάσταση που βρίσκονται, δεν είναι προοδευτική πράξη η επίκληση του ασύλου που επιτρέπει σε ελάχιστους τραμπούκους να εκφοβίζουν και να προπηλακίζουν πανεπιστημιακούς, αλλά και να διαλύουν τις υποδομές».
«Να πούμε στους πολίτες ότι οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι σε φαινόμενα ανομίας. Δεν είναι πρόοδος αυτό που κάνει η κυβέρνηση κλείνοντας το μάτι σε ομάδες κουκουλοφόρων και κάθε λογής “συλλογικότητες” ότι μπορούν να καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και τάξης, χωρίς συνέπειες», σημείωσε.