Ριζικά αντίθετοι στη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά εμφανίζονται οι δανειστές και δηλώνουν πως ό,τι έχει συμφωνηθεί θα ισχύσει κανονικά κλείνοντας οριστικά το παράθυρο που αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση του θέματος με τους δανειστές.
Η λύση που αντιπροτείνεται πλέον είναι η ενίσχυση των νησιών μέσω επενδύσεων ειδικά σε αυτά που τις χρειάζονται περισσότερο.
Άλλωστε, οι δανειστές εκτιμούν ότι ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης των νησιωτών, δεδομένου ότι η διατήρηση δύο ταχυτήτων στον ΦΠΑ δημιουργεί γραφειοκρατία και αυξάνει τη φοροδιαφυγή.
Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος στα νησιά, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί).
Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα 32 νησιά:
- Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
- Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
- Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ποια είναι τα νησιά
Τα 32 νησιά στα οποία ισχύει σήμερα το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ είναι:
Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Αλίμια, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κως, Λεβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μάραθος, Νιμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαρια, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά, Ψέριμος.
Κινητοποιήσεις διαρκείας στη Λέσβο για τον ΦΠΑ
Κινητοποιήσεις διαρκείας προαναγγέλλουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Λέσβου, μπροστά στο κίνδυνο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Για «κινητοποιήσεις έντονες και διαρκείας, ανάλογες με αυτές του 1987, όταν όλο το νησί νέκρωσε επί 15 μέρες, επειδή η τότε κυβέρνηση μετέφερε τα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη Μυτιλήνη στη Ρόδο» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου.
Καλούν παράλληλα όλους τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού αύριο Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, στο Επιμελητήριο Λέσβου, ώστε να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων αυτών.
Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνάντηση καλούνται το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, αλλά και οι τρεις βουλευτές του νομού.
«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι θεσμοί δεν έκαναν δεκτό το αίτημα διατήρησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η κυβέρνηση δεν το πάλεψε» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες για το θέμα. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος των φοροτεχνικών του νησιού Παναγιώτης Τατάκης υποστήριξε πως «η μελέτη που εκπονήσαμε και αποδεικνύει ότι το όφελος για το δημόσιο από την αύξηση του ΦΠΑ είναι μόλις 20 εκατομμύρια δεν ελήφθη καθόλου υπόψη». «Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτό το “όπλο” που της δώσαμε» πρόσθεσε.
Διαδήλωση στην Αθήνα: «Να μην γίνουν τα νησιά μας φυλακές»
«Με την αύξηση του ΦΠΑ θα ακριβύνουμε και σαν τουριστικός προορισμός οπότε θα απομονωθούμε περαιτέρω» προειδοποίησε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ενώ ο πρόεδρος του παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης είπε πως «στην οικοδομή που κινεί 40 επαγγέλματα, θα είναι ακόμα μια μαχαιριά η αύξηση του ΦΠΑ».
«Υπήρξε εμπαιγμός των νησιών για να μην αντιδράσουν, αν ήθελε να το πετύχει θα το έκανε, υπήρξε όμως στρατηγική για να μη γίνει. Τις ημέρες που συζητείται ο προϋπολογισμός, η Λέσβος πρέπει να είναι στον δρόμο» δήλωσε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.
«Τι θα γίνει από δω και μπρος, με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε, θα αποφασιστεί την Πέμπτη το βράδυ και η συμμετοχή όλων σε αυτή τη μάζωξη θα κρίνει και τη δυναμική των κινητοποιήσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας, ενώ ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κατουσέλλης επισήμανε: «Το νησί έχει βάλει πλάτη πολλές φορές σε σοβαρά ζητήματα. Ακόμα και τώρα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε».