Την άσχημη εμπειρία που βίωσε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης περιέγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Responsibility to reform Europe» του Ινστιτούτου Μπρούγκελ.
Ο κ. Μητσοτάκης οδηγήθηκε, όπως είπε, σε συγκεκριμένο χώρο και υποβλήθηκε σε έλεγχο διαβατηρίου επί 20 λεπτά.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ντράπηκα ως Έλληνας όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με πήγαν σε διαφορετικό χώρο ελέγχου, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου”.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες επανήλθαν οι αυστηροί έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια, ώστε να περιοριστούν οι παράνομες αφίξεις που έχουν εντοπιστεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, ξεπερνούν τις 1.000.
Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία
Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα μικρά κράτη-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υπογράμμισαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης Bruegel, με θέμα «Ευθύνη να Μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες, γνωρίζουν ότι το μέλλον της χώρας τους είναι εντός της ευρωζώνης και πως ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης στήριξαν την παραμονή της χώρας σε αυτήν. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα αναγκάστηκε να εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια, ενώ τώρα, όπως είπε, πρέπει να αναλάβει η ίδια την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και να γίνει συστηματική προσπάθεια για να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα ισχυρότερη εντός της ευρωζώνης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης ήταν ελλιπής, τονίζοντας πως τώρα πρέπει να συζητηθεί η διαχείριση και η διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ούτως ώστε στο μέλλον να μπορούν να αντιμετωπίζονται οι “ασύμετροι κραδασμοί” συστηματικά και εντός της οικογένειας της ΕΕ.
Ως σημαντικότερα θέματα της συζήτησης αυτής, ο πρόεδρος της ΝΔ, επισήμανε την τραπεζική ενοποίηση, τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, την κοινή αμυντική πολιτική, την ψηφιακή αγορά και κυρίως τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Ειδικότερα, για το θέμα των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ ανέφερε: «Ντράπηκα ως Έλληνας όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με πήγαν σε διαφορετικό χώρο ελέγχου, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου».
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων μιας χώρας, καθώς και η εμπιστοσύνη που εκπέμπει ένα κράτος-μέλος τόσο στο εσωτερικό του, όσο και απέναντι στους εταίρους του είναι σημαντικές προϋποθέσεις για να υπάρξει αλληλεγγύη και επιμερισμός των κινδύνων και των βαρών. Ωστόσο, τόνισε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν χώρες που δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα δεν μπορούμε να μιλάμε για επιμερισμό βαρών.
Μιλώντας ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη της και να αλλάξει την αντίληψη ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
«Κατανοώ γιατί υπάρχει γενική επιθυμία να δείξουμε ότι το ελληνικό πείραμα ήταν επιτυχημένο. Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να αρχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι ενώ υπάρχει επιτυχία στο δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος, η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που σκοτώνει την πραγματική οικονομία.
Καταλήγοντας, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για μετά το 2018 και μια “συνεκτική στρατηγική” για να βγει από το πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τις αγορές, κάτι το οποίο -όπως είπε- διαθέτει η ΝΔ. Ανέφερε, τέλος, ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια, θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι έχει γίνει ανταγωνιστική και εξαγωγική οικονομία, με λειτουργική δημόσια διοίκηση, και κράτος δικαίου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Κατάινεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ψηλά την “ευρωπαϊκή ατζέντα” θα βρεθεί σύντομα ένας συμβιβασμός για το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Τόνισε, δε, ότι είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι πολίτες να εμπλακούν στη συζήτηση αυτή, και πως και οι μικρές χώρες της ΕΕ πρέπει να προτείνουν τρόπους για το μέλλον της Ευρώπης και την ολοκλήρωση της ΟΝΕ.
Συνεχίζοντας, ο Γ. Κατάινεν τόνισε ότι οι λέξεις “κλειδιά” για να οικοδομηθεί μια “ανθεκτικότερη” ευρωζώνη είναι η “εμπιστοσύνη” και η “υπευθυνότητα”. Όπως εξήγησε, το οικοδόμημα της ΟΝΕ έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με τη μείωση των κινδύνων και τον επιμερισμό τους ανάμεσα στα κράτη-μέλη. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από καμία χώρα να αναλάβει κίνδυνο όταν η άλλη δεν έχει κάνει τα πάντα για να τον μειώσει», ανέφερε ο Φιλανδός επίτροπος, σημειώνοντας ότι οι πρακτικές των κρατών- μελών πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τις βασικές αξίες που περιγράφουν οι Συνθήκες της ΕΕ. Όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να αναμένουν αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών όταν βλέπουν ότι όλοι κάνουν αυτό που τους αναλογεί.