Η ανακύκλωση είναι μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες που ξεκινάει από την εκπαίδευση και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μετά από πολλά χρόνια κάτι αλλάζει στην ανακύκλωση της Ελλάδας και συνάμα στο Περιστέρι.
Ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βάζει μπρος οικονομικά κίνητρα για την προώθηση της ανακύκλωσης κατ’ αρχάς σε επίπεδο δήμων και στη συνέχεια και σε επίπεδο πολίτη.
Επειδή όμως η διάταξη έχει δύο όψεις, μαζί με τα οφέλη θα ισχύσουν και επιβολές προστίμων σε δήμους, αλλά και πολίτες σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται ή και σαμποτάρουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η σημερινή διαδικασία της ανακύκλωσης θα πρέπει να αλλάξει αφού το μεγαλύτερο μέρος των ανακυκλώσιμων υλικών μαζεύονται από περιπλανώμενους με καρότσια, οι οποίοι πουλούν τα χαρτικά και τα σιδερένια προϊόντα σε αρμόδιες εταιρείες.
Τα πρόστιμα που προβλέπονται βάσει του νομοσχεδίου ξεκινούν από 1.000 και φτάνουν τις 100.000 ευρώ στους δήμους που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων.
Τσουχτερά, με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι και τα πρόστιμα για τους πολίτες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να επιβάλουν πρόστιμα από 20 ευρώ έως και 500 ευρώ σε πολίτες που εμποδίζουν την ανακύκλωση (π.χ. πετώντας κοινά απορρίμματα σε κάδους ανακύκλωσης). Το ύψος βέβαια θα είναι συνάρτηση της βαρύτητας και της συχνότητας του παραπτώματος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω» σε επίπεδο δήμου.
Η χρέωση του κάθε δήμου από τους οργανισμούς διαχείρισης απορριμμάτων θα είναι συνάρτηση των αποβλήτων που παραδίνουν για ταφή και των ποσοτήτων που καταφέρνουν να ανακυκλώσουν και επαναχρησιμοποιήσουν.
Οσο περισσότερα είναι τα ανακυκλώσιμα τόσο λιγότερο θα πληρώνουν και θα μπορεί να γίνει και αναλογική μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας στους κατοίκους.
Επίσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη αποφυγή καταβολής του τέλους ανακύκλωσης, που υπάρχει σε κάθε προϊόν, προβλέπονται πρόστιμα από 500 έως 1.000.000 ευρώ στις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας που δεν δηλώνουν τις πραγματικές ποσότητες ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο.
Η ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση στην Ελλάδα είναι ακόμα πολύ χαμηλά, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι το 50% των απορριμμάτων να ανακτώνται.
Στη χώρα μας το 81% των δημοτικών αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, έναντι 31% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε., ενώ μόλις το 16% ανακυκλώνεται (Ε.Ε. 27%) και 3% λιπασματοποιείται (Ε.Ε. 15%).
Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά/κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά/κάτοικο.
Σε πολύ καλό επίπεδο οι υπηρεσίες του Δήμου Περιστερίου
Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν ρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν για όλους τους Δήμους της χώρας μαζί και του Περιστερίου. Ο Δήμος μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις κορυφαίες θέσεις της χώρας σε θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος.
Η απώλεια ανακυκλώσιμων υλικών από περιπλανώμενους είναι αρκετά μεγάλη όπως και σε κάθε Δήμο αλλά παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα βάσει άλλων πόλεων λόγω της συχνής αποκομιδής των μπλε κάδων ανακύκλωσης.
Μαζί με την καλή οργάνωση τόσο σε ανακύκλωση αλλά και συγκομιδή ογκωδών αντικειμένων, στο Δήμο μας τρέχει το τελευταίο διάστημα και το πρωτοπόρο πρόγραμμα της συλλογής βιοαποβλήτων που θα αποτελέσει και πιλότο για τους άλλους Δήμους της χώρας που ήδη παίρνουν πληροφορίες από τον τομέα καθαριότητας.
Γενικά ο Δήμος Περιστερίου βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο βάσει των όσων ισχύουν στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται στον καθημερινό αγώνα των εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας και την οργανωτική δομή της αρμόδιας Αντιδημάρχου Μαίρης Τσιώτα και των συνεργατών της.
Ευελπιστούμε να συνεχιστεί αυτό και να υπάρξουν ακόμα περισσότερες ενέργειες στο κομμάτι της ανακύκλωσης με βασικό άξονα την διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τα σχολεία ώστε η ανακύκλωση να τους γίνει τρόπος ζωής.