Τρία νέα σχολεία, και η μεταφορά της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Γ΄Αθήνας, αναβαθμίζουν την πόλη δηλώνει αποκλειστικά στο PeristeriNews.gr ο Διευθυντής Θανάσης Αλεξόπουλος.
Συνέντευξη στην Ευτυχία Βλάχα
Το πρώτο κουδούνι, θα σημάνει το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς.
Προσδοκίες, όνειρα, ελπίδες, αγωνίες θα πλημμυρίσουν τους σχολικούς χώρους.
Ένα ταξίδι όμορφο και δημιουργικό για το οποίο, «η εκπαιδευτική κοινότητα είναι πανέτοιμη» όπως δήλωσε στο PeristeriNews.gr ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας κ. Θανάσης Αλεξόπουλος.
«Προσπαθούμε» είπε «για μια καλύτερη παιδεία. Μας ενδιαφέρει τα παιδιά μας να βρουν τις ευκαιρίες της ζωής τους. Και σε αυτό έχουμε επιστρατεύσει όλο το δυναμικό μας, καθηγητές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διοίκηση, Υπουργείο Παιδείας. Σκοπός είναι να έχουμε σε αυτόν τον πλανήτη ανθρώπους υγιείς. Να έχουν όραμα να έχουν ελπίδα να βλέπουν μπροστά φως και όχι μόνο σκοτάδι».
Παράλληλα επισημαίνει «ότι τα νέα σχολεία που θα λειτουργήσουν στο Περιστέρι αλλά και κάποιες απαραίτητες χωροταξικές αλλαγές θα αναδείξουν την πόλη σε Μέκκα της εκπαίδευσης».
«Είμαστε πανέτοιμοι» απαντά ο κ. Αλεξόπουλος στην συνηθέστερη ερώτηση των ημερών. «Η προετοιμασία μας ξεκίνησε ένα χρόνο πριν. Έχουν γίνει όλες οι αιτήσεις των καθηγητών που θέλουν να αλλάξουν ή να βελτιώσουν την θέση τους, οι αποσπάσεις, το Υπουργείο διόρισε αναπληρωτές, έχουν γίνει οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για να πάνε στα σχολεία, και έχουμε αρχίσει ήδη τις τοποθετήσεις τους, στις σχολικές μονάδες. Έτσι από τις πρώτες ημέρες, θα έχουμε τους καθηγητές στις θέσεις τους, χωρίς κανένα κενό. Μόνο μία ειδικότητα μας προβληματίζει, η οποία πανελλαδικά παρουσιάζει έλλειμμα και είναι οι βιολόγοι. Είναι λίγοι. Εμείς χρειαζόμαστε δυο τρεις. Προς το παρόν θα ξεκινήσουμε με δεύτερες αναθέσεις, στην πορεία όμως μέσα σε ένα δεκαήμερο από την έναρξη, θα έχουμε και τους βιολόγους. Όσο για τα βιβλία υπάρχουν εδώ και δύο μήνες. Επομένως δεν έχουμε πρόβλημα ούτε στα βιβλία, ούτε στους εκπαιδευτικούς.
Εστιάζοντας στο Περιστέρι ο κ. Αλεξόπουλος μας εξηγεί ποια είναι η εκπαιδευτική δυναμική της πόλης. «Έχουμε 37 σχολικές μονάδες. Δεκαέξι Γυμνάσια, το ένα Εσπερινό, 12 Λύκεια, 5 ΕΠΑΛ εκ των οποίων τα δύο εσπερινά, 2 Εργαστηριακά Κέντρα. Φέτος καταφέραμε μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια να έχουμε δύο καινούρια σχολεία στο Περιστέρι. Το πρώτο αφορά στην Ειδική Αγωγή. Ένα Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Περιστερίου θα ξεκινήσει φέτος με 160 περίπου μαθητές. Ήταν μια ανάγκη η δημιουργία του. Αυτή τη στιγμή γίνεται η μεταφορά του σε ένα καλό χώρο, κοντά στην οδό Κύπρου.
Το δεύτερο σχολείο είναι το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Περιστερίου. Φέτος ξεκινά ως Γυμνάσιο με 7 τμήματα και 170 μαθητές. Στην κύρια ανάπτυξή του, θα έχει 18 τμήματα. Δηλαδή τουλάχιστον 450 μαθητές από πολλές περιοχές της Αθήνας. Στόχος είναι να δώσουμε μια καλλιτεχνική διάσταση στην παιδεία. Στην Αττική υπήρχε μόνο ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο στο Γέρακα. Και δεν μπορούσε όπως είναι φυσικό να καλύψει όλες τις ανάγκες. Είχαμε οκτακόσιες αιτήσεις για 160 θέσεις. Θα στεγαστεί σε ένα καινούριο κτίριο, στο Μπουρνάζι, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, δυναμικότητας 750 μαθητών, με 48 αίθουσες διδασκαλίας, ένα υπερσύγχρονο κτίριο.
Δύο καινούρια σχολεία λοιπόν άρα παραπάνω κόσμος, παραπάνω παιδιά, παραπάνω θέσεις, παραπάνω ποιότητα στην εκπαίδευση και στο κέντρο του Περιστερίου, το οποίο αναβαθμίζεται ποιοτικά.
Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα ακόμη σχολείο, το οποίο έχει ιδρυθεί και απομένει να το θέσουμε σε λειτουργία. Είναι το Ειδικό Εργαστηριακό Κέντρο Περιστερίου, ένα επαγγελματικό σχολείο για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, που θα δώσει ώθηση στα παιδιά της Ειδικής Αγωγής για να έχουν καλύτερη παιδεία. Πιστεύουμε ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει και θα είναι το τρίτο νέο σχολείο στην πόλη.
Παράλληλα έχουμε μετακινήσεις τριών σχολικών μονάδων για την εύρυθμη λειτουργία τους. Στο καινούριο κτίριο θα μεταφερθούν το 1ο ΕΠΑΛ από το Μπουρνάζι και το 4ο Εργαστηριακό Κέντρο του Περιστερίου. Επιπλέον μετακινείται το 13ο ΓΕΛ, στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ. Με αυτή την μετακίνηση, διαφοροποιείται το χωροταξικό του 3ου και 13ου Λυκείου, τα οποία ενισχύονται με πενήντα μαθητές το καθένα, ενώ παράλληλα αποσυμφορείται το 2ο Λύκειο».
Τέλος, στο 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου, θα μεταφερθεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, από το 14ο Λύκειο, ένα προβληματικό σχολείο, όπου μαθητές Β και Γ Λυκείου είναι στεγασμένοι σε τσίγκινα σπίτια στο προαύλιο.
Πόσους μαθητές αφορά το πρώτο κουδούνι, στην πόλη μας; «Πολλούς απαντά ο κ. Αλεξόπουλος. Έχουμε292 τμήματα με 22 μαθητές κατά μέσο όρο. Το 38%, περίπου, των μαθητών της ευρύτερης περιοχής, είναι στο Περιστέρι. Αν και από την κρίση και ύστερα, κάθε χρόνο έχουμε περίπου 60 με 80 μαθητές λιγότερους, καθώς πολλοί, κυρίως μετανάστες, φεύγουν από την περιοχή, μετά την κατάρρευση του βιοτεχνικού κλάδου. Παράλληλα βέβαια πέφτει και ο αριθμός των μαθητών κατά τμήμα. Ο μέσος όρος μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια στο Περιστέρι ανά τμήμα είναι στο 21, 6 από 25 περίπου τα προηγούμενα χρόνια και από 22, 8 πέρυσι».
Αλλά και στις κρίσεις των διευθυντών υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο. «Σε 37 σχολεία το 38% είναι νέοι διευθυντές οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες, ποσοστό 50% αντί 24% στην προηγούμενη διαδικασία».
Αναφορικά με τα προσφυγόπουλα ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι «σύντομα το υπουργείο θα εκδώσει σχετική οδηγία για το πώς θα λειτουργήσουν οι δομές και εξήγησε γιατί είναι δύσκολο τα παιδιά αυτά να ενταχθούν στα πρωινά τμήματα των σχολείων. «Δεν έχει γίνει πιστοποίηση επάρκειας της γλώσσας, ώστε να ενταχθούν στην πρωινή ζώνη. Αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να υπάρχουν τμήματα ένταξης . Όμως ο αριθμός των μαθητών είναι μια κινούμενη άμμος. Έρχονται και φεύγουν. Αλλάζει διαρκώς ο πληθυσμός. Οπότε δεν μπορεί να υπάρχει μια σταθερή πορεία. Να μάθουν την γλώσσα και να μπουν στα τμήματα. Πρακτικά λοιπόν αυτό το αίτημα έχει δυσκολίες. Εμείς πάντως, είμαστε έτοιμοι για όσα σχολεία και να ζητηθούν».
Και ενώ για τα σχολεία όλα βαίνουν καλώς, η Διεύθυνση Γ΄ Αθήνας από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος, ίσως είναι η δεύτερη, όπως διευκρίνισε ο Διευθυντής της, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης. «Το κτιριακό μας πρόβλημα είναι τεράστιο», τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος. «Ο χώρος έχει κριθεί ακατάλληλος από την Περιφέρεια. Μεγάλα χρονικά διαστήματα μένουμε χωρίς νερό, δεν έχει πυρασφάλεια, δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν υπάρχουν τουαλέτες. Είναι μια διεύθυνση που δεν ανταποκρίνεται σήμερα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Θέλουμε να μετακινηθούμε προς το Δήμο Περιστερίου, καθώς είναι στο κέντρο της διεύθυνσής μας, κι αυτό βολεύει από πολλές απόψεις. Χωροταξικά μπορούμε να αγκαλιάσουμε με τον ίδιο τρόπο και την Αγία Βαρβάρα αλλά και την Πετρούπολη και το Καματερό. Έχουμε κάνει πρόταση για το 13ο Λύκειο στον Δήμο, μένει να εγκριθεί από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, και μετά να γίνει η μετακίνηση. Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για τις μετακινήσεις και τροποποιήσεις οπότε περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής. Αλλά και για το Περιστέρι θα είναι καλό. Με τα νέα σχολεία, Καλλιτεχνικό, ΕΠΑΛ, Ειδικής Αγωγής, και τη Διεύθυνση Γ΄ Αθήνας, το Περιστέρι θα είναι η Μέκκα της Παιδείας» καταλήγει ο κ. Αλεξόπουλος.