PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Συμβουλές σε γονείς για ασφάλεια στο διαδίκτυο



Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να υπάρξει; Αυτό είναι ερώτημα που απασχολεί εκατοντάδες γονείς. Ο επικεφαλής του φορέα που έχει να κάνει με την πρόληψη ηλεκτρονικού εθισμού ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ κ. Σταύρος Θεοδωρακόπουλος μας δίνει συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

  • Οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο με τα παιδιά για να εξερευνούν μαζί ιστοσελίδες και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες τους στο διαδίκτυο. Έτσι μπορούν να παρακολουθούν τι κάνουν και ταυτόχρονα να τα διδάσκουν και να τα καθοδηγούν. Ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα, μπορούν να τα αφήνουν περισσότερο χρόνο μόνα τους.
  • Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι πολλά απ’ όσα βλέπουν στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αληθινά. Να ξέρουν ότι όταν συνομιλούν με κάποιον στο διαδίκτυο, δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος είναι και ότι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνά ψευδώνυμα.
  • Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ουδέποτε να δέχονται να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου και να μη στέλλουν δικές τους φωτογραφίες ή της οικογένειας τους. Να είναι προσεκτικά έτσι ώστε να μη δίνουν σε καμία περίπτωση διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνων, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμούς πιστωτικής κάρτας ή κωδικούς σε οποιονδήποτε στο διαδίκτυο. Μόνο η ωριμότητα που θα αποκτήσουν σταδιακά μεγαλώνοντας και η εκπαίδευση που θα τους παρέχουμε θα τους επιτρέπει να κινούνται πιο ελεύθερα στο διαδίκτυο.
  • Για την ασφάλεια των παιδιών, οι γονείς να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ή προγράμματα που δίνουν γονικό έλεγχο στο τι αυτά επισκέπτονται και να αποκόπτονται ακατάλληλες ιστοσελίδες. Να δίνουμε στα παιδιά διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόνο όταν είναι ώριμα για να το χειρίζονται και είναι καλά συχνά να παρακολουθούμε τη δραστηριότητά τους. Να ξέρουν για το τι είναι ασφαλές να κατεβάζουν από το διαδίκτυο και να μπαίνουν περιορισμοί στο τι και πόσα μπορούν να κατεβάζουν.
  • Χρειάζεται να μπαίνει όριο στο χρόνο που ένα παιδί επιτρέπεται να παραμένει στο διαδίκτυο. Οι γονείς είναι καλά να θυμούνται ότι οι εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο δεν τα προετοιμάζουν για τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Ο υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούν τα παιδιά προτιμότερο να είναι σε ανοικτό κοινό χώρο και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών για να μπορούν πιο εύκολα οι γονείς να επιβλέπουν τις δραστηριότητες του παιδιού τους.
  • Τα παιδιά να συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο με την ίδια ευγένεια και καλούς τρόπους όπως και στην κανονική ζωή. Εάν κάποιος δεν τους συμπεριφέρεται σωστά ή εάν δέχονται οποιασδήποτε μορφής επιθετική παρενόχληση ή απειλές, να ενημερώνουν άμεσα τους γονείς τους, άλλα μέλη της οικογένειας ή δασκάλους τους.
  • Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες στο διαδίκτυο που τους διδάσκουμε, όταν χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο εκτός από το σπίτι τους, δηλαδή στο σχολείο, σε βιβλιοθήκες, σε σπίτια φίλων ή άλλους χώρους.
  • Οι γονείς να μην ξεχνούν ότι οι εξελίξεις στον τομέα του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας είναι συνεχείς, δυναμικές και γρήγορες. Για αυτό χρειάζεται και οι ίδιοι να ενημερώνονται, να παρακολουθούν τις εξελίξεις για να μπορούν να κατανοούν τι συμβαίνει και να βοηθούν τα παιδιά τους. Εάν οι ίδιοι νιώθουν ότι δεν μπορούν, χρειάζεται να ζητούν βοήθεια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Για κάθε γυναίκα που θέλει να συνδυάζει μόδα και πρακτικότητα!

Peristeri News

Πού θα βρείτε τα πιο στιλάτα παπούτσια της φετινής σεζόν;

Peristeri News

Εμφυτεύματα δοντιών για… πλήρες χαμόγελο!

Peristeri News

Leave a Comment