PeristeriNews.gr
Οικονομία

Βενιζέλος: Ο Σόιμπλε ήθελε Grexit με «σκληρά» capital controls



Στην αποκάλυψη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τουλάχιστον δύο φορές Grexit, με capital controls και πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας, προέβη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για το δημόσιο χρέος, ο κ. Βενιζέλος, αφού υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του για το PSI, αποκάλυψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε του είχε προτείνει «δύο φορές τουλάχιστον», σε πολύ κλειστές συναντήσεις, την εθελούσια επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή.

«Μάλιστα», είπε, «σε μια συνάντηση το καλοκαίρι του 2011, στην οποία μετείχαν εγώ με τον κ. Ζαννιά και οι κύριοι Σόιμπλε και Άσμουσεν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μας πρότεινε μήπως πάμε στη δραχμή».

Όπως είπε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, αλλά τόνισε ότι μπορούσε να διασφαλίσει ένα πακέτο βοήθειας («όχι μεγάλο, κάποια δισεκατομμύρια ευρώ») καθώς και ένα «αεροπορικό καραβάνι», μια «αερογέφυρα», η οποία θα έλυνε προβλήματα νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, τροφοδοσίας.

«Βεβαίως θα παίρνετε από τα μηχανήματα των τραπεζών σφραγισμένα ευρώ -δηλαδή μη εμπορεύσιμα, δραχμές δηλαδή- ώσπου να τυπωθεί το νέο νόμισμα, τα οποία θα είναι κάποια 50 ευρώ ή 60 ευρώ την εβδομάδα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «κανείς δεν μπορούσε να δεχθεί αυτό το πράγμα». Σημειώνεται πως ο κ. Βενιζέλος, αν και δεν διευκρίνισε για ποια ακριβώς περίοδο διατυπώθηκαν οι συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Σόιμπλε, ήταν υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012.

Η ΤτΕ για το επίδομα

Αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης για τη διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 δίχως σύμφωνη γνώμη των θεσμών πήρε ο διευθυντής σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Χονδρογιάννης, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η πορεία των δημόσιων εσόδων ήταν εντυπωσιακή το 2016.

Ενημερώνοντας χθες τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημόσιο χρέος, ο κ. Χονδρογιάννης επισήμανε ότι το 2016 καταγράφηκε μια «εντυπωσιακή πορεία στα δημόσια έσοδα, η οποία δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία έτη». Σημείωσε, όμως, ότι με βάση το τεχνικό μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τους θεσμούς θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των εσόδων τον Απρίλιο του 2017 και μετά να ακολουθηθεί ο κανόνας για το πού θα διανείμει η ελληνική κυβέρνηση τα έσοδα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ο τεχνικός κανόνας προβλέπει ότι το 30% της υπέρβασης πρέπει να διατίθεται για το δημόσιο χρέος, το 30% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το υπόλοιπο 40%, «αν και δεν το λέει ξεκάθαρα», μπορεί να πηγαίνει όπου η ελληνική κυβέρνηση νομίζει. Ο κ. Χονδρογιάννης εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητά του ότι «το θέμα θα διευθετηθεί», αν και επισήμανε ότι η υπεραπόδοση αποτελεί για την ώρα «πρόβλεψη».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του δημόσιου χρέους, ο κ. Χονδρογιάννης ανέφερε ότι παρ’ όλη τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει, το ύψος του έχει αυξηθεί από το 2007 έως το 2015 και ο κύριος λόγος επιδείνωσης είναι η διαφορά ανάμεσα στα ονομαστικά επιτόκια και στην ονομαστική ανάπτυξη. Ο κ. Χονδρογιάννης υπογράμμισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κινήθηκαν προς τη θετική κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε 8 πολυεθνικές εταιρείες

Peristeri News

Πότε καταβάλλεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Peristeri News

Όλες οι αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις

Peristeri News

Leave a Comment