Εφικτή χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν εγκαίρως σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος» εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην ελληνική πρωτεύουσα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αν όλες οι πλευρές εμπλακούν με το σωστό πνεύμα», τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις, ενώ έστειλε μήνυμα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα, καθιστώντας σαφές ότι «χρειαζόμαστε όλους τους θεσμούς».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος βοήθειας, ξεκαθάρισε ότι «δεν εξετάζουμε» μία τέτοια προοπτική και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εστιάσουν στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος.
Συμφωνία για το χρέος εντός του 2016
Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, έσπευσε να σημειώσει ότι αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τότε οι εταίροι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα συμφωνηθέντα. «Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια συμφωνία για το χρέος πριν το τέλος του έτους, γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντική η συμφωνία στο Eurogroup» τόνισε παράλληλα.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται μεταξύ 2,5% και 3% για το 2017 και σημείωσε ότι «η χώρα κινείται προς τα μπροστά». «Ήρθε η ώρα να ισχυροποιήσουμε την προοπτική ανάκαμψης» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε επίσης, την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, και έκανε ειδική μνεία στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην επιβολή φορολογικής δικαιοσύνης και στην τόνωση των επενδύσεων.
Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας
Σχετικά με την ανεργία, παραδέχθηκε ότι παραμένει σε «μη αποδεκτά επίπεδα», αλλά «τουλάχιστον τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Την ίδια ώρα, τάχθηκε εναντίον της λήψης νέων μέτρων λιτότητας, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι τόσο δική μου θέση, όσο και του προέδρου Γιούνκερ».
«Η λιτότητα δεν είναι ποτέ πρόθεσή μου» εξήγησε και υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία υπέφερε από ανισορροπία». «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν – και είναι – απαραίτητες» συνέχισε, στέλνοντας μήνυμα για «σοβαρότητα» και «συνέχιση της προσπάθειας».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στα πολιτικά της Ελλάδας και ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν τη σταθερότητα της χώρας.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τέλος, έκανε ειδική μνεία και στη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική». «Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στη Ευρώπη» έσπευσε να προσθέσει.