Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν άριστη συνεργασία, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι οποιεσδήποτε εικασίες για ενδεχόμενο κρίσης είναι αδικαιολόγητες, ερωτηθείς αν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς απείλησε με παραίτηση, διαφωνώντας με τη φόρμουλα για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και για τις διεθνείς εγγυήσεις.
Ο κ. Κοτζιάς την Τετάρτη χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα περί δήθεν παραίτησής του με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του.
«Το να επιμένεις στην κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός η κατοχή από την Τουρκία ευρωπαϊκών εδαφών;» ρώτησε ο κ. Κοτζιάς, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησής και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για την Ελλάδα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.
Μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών του Κύπριου Προέδρου
Ο κ. Αναστασιάδης, ερωτηθείς κατά πόσον οι θέσεις του βρίσκουν κατανόηση στις επαφές που έχει με ξένους ηγέτες, απάντησε θετικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα διαβήματα στα οποία προχωρεί γίνονται όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε αλλά για να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Τόνισε ακόμη ότι η Λευκωσία θέλει να κρατήσει τις πόρτες ανοικτές και θεωρεί ότι η εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε – εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα – να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Την Τετάρτη είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ο κ. Γιούνκερ άλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, με την προοπτική να θέσουν τέλος στο Κυπριακό πρόβλημα.
Politico: Απροσδόκητα σκληρή γραμμή υιοθέτησε ο Αλ. Τσίπρας
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Politico αναφέρει πως οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων επιμένουν στη θέση τους, ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας για την επανένωση της νήσου, αλλά παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και σε αργότερους ρυθμούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, όπως υποστηρίζουν αναλυτές και διπλωματικές πηγές, από μόνη της η παρέμβαση της Ελλάδας δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνάντηση στο Μον Πελερέν, αν δεν υπήρχαν ευρύτερες εντάσεις.
Τα τρία βασικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι τα σύνορα μεταξύ των δύο οντοτήτων, η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών και ο ρόλος της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ως εγγυητριών δυνάμεων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί, αναφέρει το δημοσίευμα, αναμένεται να υποχωρήσει στο ζήτημα των συνόρων, με αντάλλαγμα μία σταδιακή μείωση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά, μέχρι να αποφασιστεί ο ρόλος της Τουρκίας, θέλει να κρατήσει ανοικτή τη συζήτηση για το εδαφικό, ως τελικό διαπραγματευτικό χαρτί. Από τη μεριά της η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, δηλώνει έτοιμη να ορίσει ημερομηνία για τη συνάντηση με την Τουρκία, την Ελλάδα, το ΗΒ και τον ΟΗΕ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν πρώτα στη γραμμή των συνόρων, μεταδίδει το κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη σειρά του.
Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό άξονα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα είχε τηρήσει σιγή ιχθύος, δηλώνοντας πως θα στηρίξει μία συμφωνία, μέχρι τη στιγμή που ο κ. Αναστασιάδης επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο τελευταίος έθεσε απροσδόκητα αυστηρές προϋποθέσεις για τη συνάντηση με την Τουρκία και το ΗΒ, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο για τον Ακιντζί, πόσο μάλλον για την Άγκυρα, να τις κάνει δεκτές.
Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, καταλήγει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας, αν περάσουν οι πρώτοι μήνες του 2017.