Ρεαλιστικό αλλά και αναγκαίο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης σύντομα, όπως είπε, «ώστε στις 5 Δεκεμβρίου να έχουμε την απαιτούμενη πολιτική συμφωνία για κλείσιμο της β’ αξιολογησης και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Όπως είπε, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος είναι να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα ληφθούν από τώρα έως και το 2018 καθώς και για τα μακροπρόθεσμα, από το 2018 και μετά.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδειξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες. Διεμήνυσε όμως ότι «δεν θα μπούμε στον κόπο καν να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα, πολύ περισσότερο αν αφορούν μέτρα μετά το πρόγραμμα, είτε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβέρνησης για την κατάσταση εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην οποία εισήλθε η Ελλάδα και είπε πως το 2015 που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία ήταν στο 27%.
«Σε μία τέτοια Ελλάδα δεν υπάρχει καμία λογική να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων. Δεν πρόκειται για ιδεολογική εμμονή της αριστεράς αλλά για να τερματιστεί το καθεστώς της γαλέρας που επικράτησε με αποκλειστική ευθύνη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ» σημείωσε.
Επέρριψε ευθύνες για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που αυξήθηκαν, όπως είπε κατακόρυφα το 2014 και εκτινάχθηκαν στο 57%. «Αυτές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά από τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παίρνει κάποιες αποστάσεις αλλά υπερασπίζεται με πάθος τις αποψεις των πιο ακραίων δυνάμεων των δανειστών και εργοδοτών».
«Αυτό είναι δεν είναι ‘Μένουμε Ευρώπη’ αλλά γινόμαστε μπανανία» είπε χαρακτηριστικά.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών»
Ο Πρωθυπουργός πάντως εκτίμησε πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι εναπομείνασες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αν υπάρχει η πολιτική βουληση για την τήρηση όσων έχουμε συμφωνηθεί.
Διαβεβαίωσε πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, λέγοντας πως αυτό είναι ο μεγάλυτερος εφιάλτης για τη Ν.Δ., «γιατί το μόνο που έχουν στο μαυλό τους πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας που με τόσο πόνο αποχωρίστηκαν».
«Στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για τέταρτο μνημόνιο»
Επιτέθηκε σφοδρά και προσωπικά κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν διστάζει να αδιαφορεί για το τι διακυβεύεται, εύχεται την αποτυχία και ζητεί εκλογές. Χαρακτήρισε τη στάση αυτή όχι μόνο ανεύθυνη αλλά και εθνικά επιζήμια.
«Θα έπρεπε να καταλαβαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πιέζει την κυβέρνηση αλλά θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ο υπερβάλλων αντιπολιτευτικός ζήλος αλλά ένδειξη μίας στρατηγικής που έχει όνομα: 4ο μνημόνιο».
Τον κατηγόρησε ότι αυτό που επιδιώκει με πάθος είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η μη λήψη αποφάσεων για το χρέος, ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα της ΕΚΤ και συνέχισε λέγοντας ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ χωρίς να κρατά τα προσχήματα, ενώ «επαναφέρει και τη φαντασιοπληξία του κ. Σαμαρά για success story».
«Ξεχνά ότι η Ν.Δ. έφερε την προεδική εκλογή νωρίτερα ακριβώς γιατί έβλεπε μπροστά της το φάσμα της αποτυχίας του προγράμματος που είχε συμφωνήσει» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Μάλιστα, εντείνοντας την κριτική του τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης με όσα ισχυρίζεται είναι «σαν να λέει προς τους σκληρούς του ΔΝΤ μην υποχωρείτε κρατείστε γερά και συνεχίστε την προσπάθεια να εξαναγκάσετε την κυβέρνηση να αποδιοργανώσει εντελώς την κοινωνία». Στάση την οποία χαρακτήρισε «ορκισμένα ταξική και αντικοινωνική».
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε πως «η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος» και έτσι θα κλείσει και η “αριστερή παρένθεση”.
Επίθεση κατά Ν.Δ. και για το προσφυγικό
Όπως υποστήριξε, ο κ. Μητσοτάκης οδηγείται σε πολιτικό παροξυσμό που «καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», φέροντας ως παράδειγμα το προσφυγικό. Σε αυτό το θέμα, ανέφερε, «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.
Μήνυμα στην Τουρκία για τη Συνθήκη της Λωζάνης
Ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα και στην Τουρκία, μετά και τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Στα θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, είπε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, τόνισε, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι φίλη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία.
«Υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού»
«Δεν έχουμε διάθεση να αμφισβητούμε τα δεσμευτικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεών μας» πρόσθεσε και επισήμανε πως «θα είναι για όλους καλό και για την Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης. Ειδικά αυτήν την περίοδο, όπως είπε, που για πρώτη φορά υπάρχουν -παρά την προχθεσινή εξέλιξη- προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε πως με τον Κύπριο πρόεδρο συμφώνησε ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό.
Για τον προϋπολογισμό
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό για το 2017 ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς έχουν γίνει κινήσεις για τη στήριξη εκείνων που έχουν ανάγκη μετά τις καταστροφικές πολιτικές της πενταετίας.
«Δύσκολος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα γιατί η κοινωνία έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα. Ωστόσο αυξάνουμε τις δαπάνες για υγεία και παιδεία. Προβλέπουμε και 100 εκατ. για την αποπληρωμή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών» σημείωσε.
Αναγνώρισε ότι αυτά δεν είναι αρκετά και ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να επουλωθούν οι πληγές, ωστόσο, υποστήριξε πως « δίνουμε δείγματα με ποιους είμαστε».
«Σε διάταξη μάχης κόμμα και Κ.Ο.»
Κάλεσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος να βγουν από τα γραφεία για να σταθούν δίπλα στους ανθρώπους που «θα έχουν και παράπονα και κριτική αλλά θέλουν να είμαστε δίπλα τους ως αποκούμπι, ως στήριγμα».
Τους κάλεσε να προβάλουν το κυβερνητικό έργο που γίενται και είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει η Κ.Ο. και το κόμμα να μπει σε διάταξη μάχης».
Παραδέχτηκε ότι υπάρχει απογοήτευση «γιατί υπήρχε μία ελπίδα πιο γρήγορης ανάκαμψης» ωστόσο εκτίμησε ότι η πλειονότητα του λαού ξέρει πως «το να αφήσει κανείς στη μέση την προσπάθεια και να γυρίσει πίσω είναι η μοναδική εκδοχή της αποτυχίας».
Χαρακτήρισε ως μοναδικό πολιτικό σχέδιο με πιθανότητες επιτυχίας ο ΣΥΡΙΖΑ «να μην είναι μία ακόμα κυβέρνηση της κρίσης αλλά εκείνη που έβγαλε οριστικά τη χώρα από την κρίση».
«Η Ελλάδα δεν είναι πια παράδειγμα προς αποφυγή»
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας τη σημασία της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.
Όπως είπε, η επίσκεψη Ομπάμα δεν είχε απλώς συμβολικό χαρακτήρα, ήταν και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης αλλά και αναγνώριση των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία μας βύθισε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η επίσκεψη έστειλε και ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή.