PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου



Μηνύματα απευθύνουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης αλλά και ημέρα άντλησης πολλαπλών διδαγμάτων. Ημέρα μνήμης των Αγωνιστών και ιδίως των Θυμάτων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας. Και ημέρα που μας διδάσκει, στο διηνεκές, ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς χαλεπούς για τον Άνθρωπο και τα Δικαιώματά του καιρούς, που δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αφού έχουν πάρει πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διαστάσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του.

Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μιλώντας για το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «σήμερα στην εποχή της κρίσης το περιεχόμενο της Δημοκρατίας αφορά την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας».

«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα, έχει υποβαθμιστεί. Έχουν πληγεί δικαιώματα εργαζομένων, επιστημόνων που είτε μεταναστεύουν είτε έχουν χαμηλούς μισθούς» τόνισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και με μία έννοια να αποκαταστήσει και τh δημοκρατία».

«Από τον Γενάρη του 2015 πρώτο μας μέλημα ήταν να μην στερείται σε κανένα πολίτη η πρόσβαση στην υγεία και την δημόσια εκπαίδευση. Καταφέραμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία και με βιβλία, εκατομμύρια ανασφάλιστοι Έλληνες να έχουν πρόσβαση στην υγεία, να έχουν όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας την ελληνική ιθαγένεια και να έχουν ίσα δικαιώματα, θεσπίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης, δώσαμε το δικαίωμα στα παιδιά που έχουν άλλη θρησκεία να μαθαίνουν στα σχολειά μας γι’ αυτήν» υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η επιλογή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή μετά τη συμφωνία, αποτέλεσε μία έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία».

Από την κατάρρευση της δικτατορίας και μετά ζούμε την μεγαλύτερη περίοδο Δημοκρατίας, υπογράμμισε με νόημα ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το αίτημα για περισσότερη και βαθύτερη Δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα γιατί Δημοκρατία δεν είναι ένας όρος με κούφιο περιεχόμενο».

«Μπορεί τα χρόνια να περνούν και οι καιροί να αλλάζουν, αλλά η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία κοινωνική ευθύνη και προκοπή παραμένει γεγονός, συνέχισε ο Πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι «τα σημερινά προβλήματα μπορεί να μην έχουν την ωμότητα του αυταρχισμού που είχε η εποχή της δικτατορίας, ωστόσο είναι προκλήσεις υπαρκτές και συνθετότερες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το κορύφωμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων απέναντι στην απάθεια της κοινωνίας, όπως πίστευε η δικτατορία. Αποδείχθηκε όμως ότι το αίτημα για δημοκρατία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με μέτρα υπό περιορισμό. Η Δημοκρατία ή θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει».

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση της Βουλής για το Πολυτεχνείο παρακολούθησε από τα θεωρεία της Βουλής η αδελφή του 17χρονου Διομήδη Κομνηνού, ο οποίος εκείνες τις ημέρες δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις της χούντας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Διαρκής αγώνας για δημοκρατική νομιμότητα το νόημα του Πολυτεχνείου

«Κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης των Ελλήνων και ειδικά της νέας γενιάς» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

Σε μήνυμά του στο Facebook ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «για πολλά χρόνια η επέτειος είχε χάσει το νόημά της, καθώς μετατράπηκε σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και διαβατήριο κομματικής ανέλιξης». Όπως αναφέρει, «μέχρι και συμμορίες δολοφόνων χρησιμοποίησαν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου ως περιτύλιγμα για τα στυγνά τους εγκλήματα».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «το νόημα του Πολυτεχνείου στη συνείδηση του καθενός από εμάς, είναι ο διαρκής αγώνας για ελευθερία, για δημοκρατική νομιμότητα, για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

«Αυτός είναι ο δικός μας αγώνας στην πολυσύνθετη εποχή που ζούμε. Και πρέπει να τον κερδίσουμε για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή», καταλήγει.

Φ. Γεννηματά: «Όχι» στις Σειρήνες του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς

Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες του λαϊκισμού, του φανατισμού και της ακροδεξιάς, ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη για εθνική γραμμή και συνεννόηση.

Σε μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η κ. Γεννηματά επισήμανε πως σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται, σύμβολα όπως το Πολυτεχνείο, μένουν σταθερά ψηλά στη συλλογική μας συνείδηση και γίνονται κάλεσμα σε μια συνεχή αγωνιστική εγρήγορση για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα δίκαιο αύριο για τις γενιές που θα ‘ρθουν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σήμερα που η βαθιά πολυετής κρίση, αφήνει πίσω της μια πρωτοφανή απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς και απειλεί να διαρρήξει οριστικά τους δεσμούς των πολιτών με την Πολιτεία, δεν υπάρχει χρόνος για άλλα πειράματα, για άλλες αυταπάτες.

Όπως ανέφερε, η απογοήτευση, η διάψευση προσδοκιών, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τρέφουν τη διχόνοια, τη μισαλλοδοξία, το λαϊκισμό. Σημείωσε ακόμη πως «ο κοινοβουλευτισμός βάλλεται εκ των έσω, με την ακροδεξιά ρητορική μίσους να έχει βρει στέγη μέσα στην Εθνική Αντιπροσωπεία».

Ζητώντας «να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες του λαϊκισμού, του φανατισμού και της ακροδεξιάς», τόνισε πως οφείλουμε να δώσουμε ξανά στην Πολιτική το χαμένο της νόημα, να την μπολιάσουμε ξανά με ανθρωπιά και αισιοδοξία, με μια πολιτική που θα αγκαλιάζει, τον αδύναμο, όλους όσους το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, γενετήσιο προσανατολισμό, που θα διαχέει δίκαια την ωφέλεια της παραγωγής στο κοινωνικό σύνολο.

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη εθνικής γραμμής, επισημαίνοντας πως το ζητεί έχοντας κατά νου «τη σκληρότητα του αδυσώπητου οικονομικού παγκόσμιου ανταγωνισμού, τις επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης στις ζωές των ανθρώπων, την ευαίσθητη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε ταραγμένους καιρούς».

«Όταν μιλώ για εθνική συνεννόηση δεν σκέφτομαι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την πρόοδο της πατρίδας μας και την ενότητα και ευημερία του λαού μας, ό,τι χτίσαμε τα χρόνια της μεταπολίτευσης – και χτίσαμε πολλά – ας μην το γκρεμίσουμε με δηλητηριασμένες αντιπαραθέσεις και κοντόθωρες κομματικές σκοπιμότητες. Δεν τις αντέχει ούτε ο λαός, ούτε ο τόπος» κατέληξε.

ΚΚΕ: Προκλητική η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βουλή

«Υποκριτική, προκλητική που ξεπερνά κάθε όριο πολιτικού θράσους» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα.

«Δεν ήρθε στη Βουλή για να τιμήσει το Πολυτεχνείο, αλλά για να ζητήσει άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε επί δύο ημέρες στον Ομπάμα και στην αμερικανική πολιτική. Ήρθε ως παραχαράκτης για να αλλοιώσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου, να διορθώσει την εικόνα του υπουργικού συμβουλίου να χειροκροτεί μαζί με τον Γλύξμπουργκ τις δράσεις του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων που στήριξαν τη χούντα στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Στ. Θεοδωράκης: Μεγάλη στιγμή των ανεξάρτητων νέων το Πολυτεχνείο

Να σταματήσει η «καπηλεία» της επετείου του Πολυτεχνείου από κομματικούς μηχανισμούς, «σέχτες και παρατάξεις» ζητεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση του στο Facebook.

Στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης παραθέτει απόσπασμα άρθρου του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου στην «Ελευθεροτυπία», στην 20η επέτειο του Πολυτεχνείου) το 1993: «Πράγματι στο Πολυτεχνείο είχε συμβεί απροσδόκητα το ποθούμενο, το μακρινό όραμα κάθε κοινωνικού επαναστάτη: η εξέγερση. Με μια όμως διαφορά. Αυτή η εξέγερση δεν ήταν το αποτέλεσμα της οργανωμένης δράσης των αντιδικτατορικών, πλειοψηφικών ή μειοψηφικών, επιτελείων, είχε προκληθεί και καθοδηγηθεί από “άλλους” – τους νέους».

«Να πάψουν λοιπόν να πανηγυρίζουν και να καπηλεύονται την επέτειο της 17 Νοέμβρη κάθε είδους κομματικοί μηχανισμοί, καθοδηγητές, σέχτες και παρατάξεις» σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού και προσθέτει: «Το Πολυτεχνείο δεν είναι δικό τους δημιούργημα. Είναι η μεγάλη στιγμή των “άλλων”. Δηλαδή των Ανεξάρτητων Νέων».

Τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι μολότοφ και πλιάτσικο

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια και κούφιες διακηρύξεις, δεν είναι μολότοφ, θρύψαλα και πλιάτσικο», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να απαντήσουμε στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας. Τότε ήταν ‘Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Σήμερα είναι ‘Δουλειές – Παιδεία – Αξιοκρατία’», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Σαράντα τρία χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Θυμόμαστε και τιμούμε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές των αγώνων αυτού του τόπου, γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, και θα παραμένει για πάντα ζωντανό, αρνούμενο να γίνει μια συμβολική εκδήλωση χωρίς περιεχόμενο.

Θυμόμαστε τον Νοέμβρη, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα, και θα είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για Δημοκρατία, η δίψα για Ελευθερία, η μάχη για τα κοινωνικά δικαιώματα, για μια διαφορετική, αξιοπρεπή ζωή, δεν εγκλωβίζεται σε χρονολογικούς δείκτες και ημερολόγια.

Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, κάθε μέρος, όπου άνθρωποι ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, υπερασπιζόμενοι ιδέες, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Τιμούμε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε προσπάθεια ρηγμάτωσης του φόβου και του επτάχρονου σκότους, κάθε αναλαμπή ελπίδας στο ζόφο της τυραννίας»

«Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το κυρίαρχο σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης του ’73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Στις μέρες μας ο καθημερινός αγώνας να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από τα μνημόνια και η μετωπική σύγκρουση με το σάπιο κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς, το οποίο λεηλατούσε την πατρίδα μας για πολλά χρόνια, αποτελούν την πραγματική απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στην ιστορία της χώρας μας» αναφέρει σε μήνυμά της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Όσο τα χρόνια περνούν, το σύνθημα των νέων του 73, για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, αποκτά νέο περιεχόμενο» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σε δήλωσή του για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.
«Τίποτα από όσα ζήσαμε την περίοδο της Μεταπολίτευσης δεν είναι δεδομένο σήμερα. Και γι’ αυτό, η τιμή προς όσους αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, αποτελεί και μια παρακαταθήκη για το αύριο. Μια παρακαταθήκη ελπίδας, δύναμης, αγώνα», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Συναίνεση και εθνική ενότητα ζητεί η Ένωση Κεντρώων σε μήνυμά της για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
«Το ότι φοιτητές και εργάτες όρθωσαν τα στήθη τους κατά της χούντας το 1973, δεσμεύει όλους μας σήμερα να αγωνιστούμε για δημοκρατία, ισοπολιτεία, δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα χωρίς φτωχούς, χωρίς ανέργους, χωρίς Έλληνες που αναχωρούν στο εξωτερικό αναζητούντες την τύχη τους», τονίζει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να μην τρώγονται τα κόμματα μεταξύ τους και να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών κομμάτων».
«Τα θύματα του Πολυτεχνείου αξιώνουν ενότητα εθνική και συναίνεση και ο πολιτικός κόσμος εγκληματεί κωφεύοντας σε αυτό το αίτημα», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Η πάλη ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και της ακροδεξιάς που σηκώνει κεφάλι θα είναι διαρκής και ανειρήνευτη, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος, κατά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο από αντιπροσωπεία του κόμματος.
«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνικού λαού που με πρωτοπορία την νεολαία αγωνίσθηκε σε δύσκολους καιρούς για ελευθερία και δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Μπουλμπασάκος, προσθέτοντας πως κάποιοι έδωσαν και τη ζωή τους και «έχουν την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας».
«Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ» τόνισε και πρόσθεσε πως «η πάλη ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και της ακροδεξιάς που σηκώνει κεφάλι θα είναι διαρκής και ανειρήνευτη».

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε: «Όπως πάντα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και η επέτειος της 17 Νοέμβρη μας θυμίζει πόσο κοντά στο παρελθόν μας είχαμε δικτατορία, αλλά και πόσο εύκολο είναι να χάσεις ελευθερίες και δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένουμε σε εγρήγορση ενάντια σε εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Φέτος η επέτειος αυτή συνέπεσε, ατυχώς, με επίσκεψη Αμερικανού προέδρου. Οι αντιδράσεις είναι λογικές, όμως οι συγκυρίες και κυβερνήσεις είναι διαφορετικές. H ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, εστιασμένη στην Δημοκρατία, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα κατά των ιστορικών πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Μήνυση κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Peristeri News

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, στη θέση του το ΠΑΣΟΚ

Peristeri News

Ν. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης

Peristeri News

Leave a Comment