Πιστεύετε ότι το σφουγγάρι που χρησιμοποιείτε για να κάνετε το μπάνιο σας είναι πάντα καθαρό επειδή έρχεται σε επαφή με άφθονο νερό και σαπούνι; Ξανασκεφτείτε το!
Στο σφουγγάρι συγκεντρώνονται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που απορρίπτει το σώμα μας. Παράλληλα, η υγρασία που επικρατεί στον χώρο του μπάνιου διευκολύνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως βακτήρια και μύκητες.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην επιθεώρηση Journal of Clinical Microbiology, τα σφουγγάρια του μπάνιου «φιλοξενούν» ποικίλα είδη βακτηρίων, τα οποία μάλιστα πολλαπλασιάζονται με ταχύτατο ρυθμό. Εάν υπάρχουν στο σώμα πληγές, όπως οι μικροεκδορές που προκύπτουν από το ξύρισμα, τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν κάτω από την επιδερμίδα και να προκαλέσουν ερεθισμούς ή λοιμώξεις.
Εάν χρησιμοποιείτε φυσικό σφουγγάρι, θα πρέπει να το αλλάζετε πολύ συχνά, κάθε 3-4 εβδομάδες. Εάν προτιμάτε τα απολεπιστικά σφουγγάρια (λούφα) από πλαστικό, θα πρέπει να το αλλάζετε περίπου κάθε 2 μήνες.
Προσοχή: Εάν παρατηρήσετε σημάδια μούχλας ή το σφουγγάρι μυρίζει παράξενα, πετάξτε το αμέσως.
Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του σφουγγαριού, φροντίστε να αφήνετε το σφουγγάρι σε κάποιο σημείο του μπάνιου που δεν έχει πολλή υγρασία, όπως δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο. Εάν το σφουγγάρι είναι φτιαγμένο από φυσική λούφα, μπορείτε να το απολυμάνετε σε διάλυμα χλωρίνης, για πέντε λεπτά την εβδομάδα.
Μια καλή εναλλακτική αντί για το σφουγγάρι είναι η πετσέτα, καθώς μπορείτε να τη βάλετε στο πλυντήριο μετά το μπάνιο ή το ντους και επίσης η ύφανσή της δεν επιτρέπει τόσο εύκολα τη συσσώρευση μικροοργανισμών.