PeristeriNews.gr
Uncategorized Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές



Απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητα».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 81η ΔΕΘ, σημείωσε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης πόνταρε στη λογική της παρένθεσης και εγκλωβίστηκε σε μία λογική παρένθεσης που γίνεται γραφική.

«Προφανώς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να ζητάει εκλογές», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε: «Η αξιολόγηση έκλεισε, η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με τη μέρα».

Κατά τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια ευρεία ασταθή περιοχή. Εξάλλου, διερωτήθηκε τι θα κερδίσει η χώρα με την επίσπευση των εκλογών και τι αν ακολουθήσουμε την έξοδο από την κρίση με βάση τον χάρτη που παρουσίασε στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ.

«Έχουμε στόχο και σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε περισσότερα» επισήμανε και σημείωσε: «Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι».

«Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων»

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο ανασχηματισμού και αν σε αυτήν την περίπτωση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς θα παραμείνει στο υπουργείο του, δεδομένου ότι δήλωσε ότι δεν θέλει να αποχωρήσει.

«Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργείο», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμη, είπε ότι στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και θα ληφθούν συλλογικά αποφάσεις.

Πάντως, παρατήρησε ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

«Κοντά σε θετικές εξελίξεις για το χρέος»

Ερωτηθείς αν βρίσκεται κοντά στο να φορέσει γραβάτα, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει ενδυματολογικά ταμπού και πρόσθεσε ότι γραβάτα, όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός, θα τη φορέσει.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις για το χρέος, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στη Γερμανία, που επιμένει να μην ανοίξει η σχετική συζήτηση, παρατήρησε ότι η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και πρόσθεσε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επεσήμανε πως το εν λόγω θέμα «είναι πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που με τη σειρά της καθορίζει τη διεθνή οικονομία» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία.

«Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται», πρόσθεσε και σημείωσε: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς».

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη, συνέχισε και τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος. «Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ», παρατήρησε και επανέλαβε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

«Παγώνουν, δεν διαγράφονται οι οφειλές των αυτοαπασχολούμενων»

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ θα δώσει ανάσα στα ταμεία και σημείωσε ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.

«Η έρευνα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα γίνει σε βάθος»

Αναφορικά με το ζήτημα του ελλείμματος του 2009, σημείωσε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ότι θα φτάσει την έρευνα σε βάθος και πως θα υπάρξει.

Επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για τη θέση που εξέφρασε ότι αν η δικαιοσύνη προχωρήσει στην έρευνα η χώρα δεν θα πάρει αυτά που θέλει για το χρέος.

Όπως είπε, η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να αφορά τη συζήτηση που διεξαγεται στην Ευρώπη για τη μείωση του χρέους.

Τέλος, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι επίτροποι που εξέφρασαν ενόχληση για το ζήτημα δεν ζητούν από τη δικαιοσύνη να μην ερευνήσει, αλλά να μην επηρεαστεί το 3ο πρόγραμμα, αν αμφισβητηθούν τα στοιχεία που αφορούν το 3ο μνημόνιο.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν πήραν άδεια»

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες και το μέλλον των εργαζομένων στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα δώσει κίνητρα, προκειμένου – αν υπάρξουν απολύσεις- οι απολυμένοι να προσληφθούν στα νέα κανάλια.

«Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να κρατούνται όμηροι από κάποιους οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν το δικαίωμα να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν. Ο αέρας τελείωσε, δεν μπορούμε πλέον να πληρώνουμε με αέρα. Το αεριτζιλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του, μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις θέσεις εργασίας όπως ενδιαφερόταν και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια και «γι’ αυτούς δεν έκλαψε κανείς». «Τα οκτώ ΜΜΕ δεν είδα να κάνουν κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ», παρατήρησε.

«Οι θέσεις εργασίας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων, αφορά το 1,5 εκατ. σχεδόν ανέργους που έχουμε παραλάβει. Το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας- αν κλείσουν- ο αριθμός των αδειών, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Όσοι θελήσανε μπήκανε στο διαγωνισμό και έκαναν προσφορές» τόνισε.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι «έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του, αλλά ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος».

«Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις. Θα υπάρξουν οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά το μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, αυτό όμως, στηρίζεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση» ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός. «Δεν θα μείνουμε όμως εκεί, θα προχωρήσουμε και στο διαγωνισμό των περιφερειακών σταθμών και τον καθορισμό κανόνων» πρόσθεσε.

«Ρεαλιστικά εφικτό να μειωθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων μετά το 2018»

Εξάλλου, συνέδεσε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη» με την ανάγκη μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

«Θα σφίξουμε τα δόντια για να πετύχουμε τους στόχους μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι από το 2018 και μετά το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρέος

Κατά τον κ. Τσίπρα, αν εξειδικευθούν τα μέτρα με σαφήνεια η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη. «Αν από το 2018 μπορούμε σταδιακά να πάμε από το 3,5% στο 2,5% θα χουμε δημοσιονομικό περιθώριο 3 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

«Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε». Κυρίως, διευκρίνισε, για να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, στη στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και στη στήριξη της παιδείας και της υγείας.

«Δύσκολη η συμφωνία με Τουρκία»

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύσκολη τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και υπογράμμισε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κράτησε πολύ σωστή στάση απέναντι σε μια Ευρώπη που μονομερώς έκλεινε τα σύνορά της.

Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, πρόσθεσε και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν.

«Η Ευρωμεσογειακή σύνοδος πέτυχε»

Αναφορικά με την ειρωνική δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ευρωμεσογειακή σύνοδο της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «είναι ένδειξη ότι πέτυχε η σύνοδος, πήγε πολύ καλά, είχε πολύ μεγάλη απήχηση».

«Πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα εκκρεμούν για τη δεύτερη αξιολόγηση»

Για τη διαπραγμάτευση ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

Φυσικά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επεσήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι εκφραστής ενός διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος»

Εξάλλου, επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. λέγοντας ότι έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κατά τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει ό,τι ακριβώς σηματοδοτεί η συνέχεια ενός παλιού πολιτικού συστήματος, ό,τι πιο παλιό.

Όπως ανέφερε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι εκφραστής ενός διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος.

«Σε ό,τι αφορά τη στάση του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι είναι εκφραστής του πολιτικού συστήματος που καταδίκασε ο λαός τρεις φορές στις κάλπες το 2015», πρόσθεσε.

Για τον Κώστα Καραμανλή ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχει κριθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καλές εποχές, «σε μια περίοδο που η χώρα είχε μπροστά της ολυμπιακούς και είχε φτάσει σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης και ευημερίας».

«Αν μου ζητάτε να κρίνω τη ΝΔ τότε και τώρα, θα σας πω ότι έχει μεγάλες διαφορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω τον έναν ή κατηγορώ τον άλλο. Είναι ένα κόμμα που επί περιόδου Καραμανλή η στρατηγική ήταν ο μεσαίος χώρος και αργότερα υιοθέτησε τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Μάκη Βορίδη», συμπλήρωσε.

«Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα»

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, που παρουσίασα χθες, σε δυο χρόνια να βγούμε από το πρόγραμμα» υπογράμμισε και τόνισε πως αν «θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε αυτό το διάστημα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των εσόδων».

«Μέσα στο ’17 σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των απαλλαγών. Ο ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, για εισόδημα ως 9.000 ευρώ και για μέχρι 150 τ.μ. με αντικειμενική 250.000, αφορά 1 εκατ. ανθρώπους, έχουν απαλλαγή 50%. Αυτό αν έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε 100%» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ο ΕΝΦΙΑ για το 30% των πολιτών μένει το ίδιο, για το 37% λιγότερο, για το 25% η επιβάρυνση θα είναι ως 10 ευρώ και υπάρχει και ένα 8% που επιβαρύνεται. Επανακαθορίστηκε ο ΕΝΦΙΑ γιατί θέλαμε να ελαφρύνουμε τους μη έχοντες».

Για τα εργασιακά, είπε πως «εμείς θα αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, επανέλαβε πως η κυβέρνηση χρειάζεται στο πλευρό της για τη διαπραγμάτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. Επισήμανε πως από τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση δημιουργήθηκε ένα άλλο κλίμα στην Ε.Ε., σημειώνοντας πως το στερεότυπο ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν, είναι τεμπέληδες, δεν πληρώνουν, άλλαξε και τόνισε πως τώρα αναδείχθηκε μια άλλη εικόνα, ενός λαού που πληρώνει άδικα τα σπασμένα των κυβερνήσεών του. Τώρα έχουμε τον Τσακαλώτο, είμαι αισιόδοξος, συμπλήρωσε.

Για την Κεντροαριστερά

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ωστόσο «πολλή συζήτηση γίνεται, αλλά δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση».

«Με δική τους επιλογή δεν υπάρχει καμία επιλογή ουσιαστικού διαλόγου» εκτίμησε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που «έχουν επιλέξει να στηρίξουν τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό δε σημαίνει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που θέλουμε να βρεθούμε και βρεθήκαμε μαζί. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας».

«Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει»

Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει, διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι υπάρχει συντεταγμένη εθνική στρατηγική.

«Η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει όταν η χώρα εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Βουλή: Άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Peristeri News

Στον Λίβανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Peristeri News

Βουλή: Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025

Peristeri News

Leave a Comment