Σφορδή αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Νέας Δημοκρατίας, με αιχμή το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος τομεάρχης Απόστολος Βεσυρόπουλος κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως ενώ «έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή, κλείνει το μάτι και ουσιαστικά ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή».
Όπως υποστηρίζουν, με τροπολογία που κατέθεσε ουσιαστικά οδηγείται σε παραγραφή η συντριπτική πλειοψηφία των 36.000 ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που ελέγχονταν από το ΣΔΟΕ. «Εκεί οδήγησε η διάλυση του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών, που επέβαλε η Κυβέρνηση Τσίπρα» σημειώνουν.
Επιπλέον, προσθέτουν ότι η Κυβέρνηση «”παγώνει” την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, την ίδια ώρα που επιβάλλει νέες, εξοντωτικές, αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ».
ΥΠΟΙΚ: Ξεπέρασαν κάθε όριο γραφικότητας
Απαντώντας το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για γραφικότητες:
«Ξεπέρασαν κάθε όριο γραφικότητας οι “υπεύθυνοι” των Οικονομικών Υποθέσεων και Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας με την ανακοίνωσή τους για τη διάταξη που ψηφίστηκε στο Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών και αφορά τη μεταφορά υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ».
«Ασκούν κριτική και χαρακτηρίζουν ως σκάνδαλο μια διάταξη που εφαρμόζει την απόφαση για μεταφορά υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, όπως αυτή ψηφίστηκε στον Ν.4336/2015, τον οποίο είχε ψηφίσει και το κόμμα τους, δηλαδή τη δυνατότητα ελέγχου φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων να την έχει μόνο η ΓΓΔΕ».
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλουν πως με τη διάταξη παραγράφονται υποθέσεις φοροδιαφυγής όταν είναι ξεκάθαρο πως:
- Η καταγραφή των μεταφερόμενων υποθέσεων έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και δεν είναι κάτι που θα γίνει τώρα.
- Η μεταφορά των υποθέσεων που είχε αποφασιστεί στις 31-8-2015, αφορούσε τις πρώτες 4.000 υποθέσεις και όχι το σύνολο τους.
- Η μεταφορά του προσωπικού από το ΣΔΟΕ προς τη ΓΓΔΕ αποτελούσε μέρος της συμφωνίας με τους θεσμούς (ν.4336/2015) και όχι υπουργική απόφαση.
- Η καταγραφή των υποθέσεων έχει γίνει με όλα τα κριτήρια που έχουν οριστεί.
- Στο διάστημα των δύο μηνών που ορίζει η τροπολογία, θα γίνει η μεταφορά των υποθέσεων από το ΣΔΟΕ προς τη ΓΓΔΕ και όχι η καταγραφή όπως αναφέρουν.
- Η ΓΓΔΕ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση και την προτεραιοποίηση των υποθέσεων, εφαρμόζοντας risk analysis, και έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε έλεγχο των υποθέσεων που θα επιλεγούν.
- Οι υποθέσεις παίρνουν παράταση παραγραφής για τρία χρόνια ενώ αν παρέμεναν στο ΣΔΟΕ θα οδηγούνταν σε παραγραφή.
Τονίζει ακόμη ότι η διάταξη που προβλέπει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το οποίο και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να χρησιμοποιεί περισσότερο πολιτικά και ουσιαστικά επιχειρήματα στις ανακοινώσεις της, παρά πιστή αναπαραγωγή στρεβλά πληροφορημένων πρωτοσέλιδων της διαπλοκής».