Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Με την έναρξη της συνεδρίασης η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.
«Η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι θεωρεί το κοινοβούλιο «τσιφλίκι της».
«Η μεθοδολογία της κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, γιατί όταν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων μπορεί να αλλάξει και την ημερήσια διάταξη – και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών».
«Την περιφρόνηση του Κοινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και πρόσθεσε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες παρουσίες στο Κοινοβούλιο.
Κατά τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ο κ. Μάκης Βορίδης από την πλευρά της Ν.Δ. έκανε λόγο για άθλιο εκλογικό νόμο.
Ο εισηγήτης της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός κατά την τοποθέτησή του ανακοίνωσε ότι η Χρυσή Αυγή θα αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα, για να τοποθετηθούν αναλυτικά.