Ένα αφράτο, γευστικό, εύκολο, γρήγορο και πολύ πολύ νόστιμο γλυκό!
Υλικά (για 4-6 άτομα)
– 1/2 φλιτζάνι (110 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
– 1 φλιτζάνι (220 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη για γλυκά
– 1/2 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
– 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
– 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο ή ξινόγαλα
– 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 3/4 φλιτζανιού 95 γραμμάρια σκόνη άγλυκο κακάο
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
– Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 35 εκ.
– Στο κάδο του μίξερ, με την μέση ταχύτητα ανακατεύετε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τη ζάχαρη (καστανή – λευκή) και χτυπήστε περίπου για 3 λεπτά.
– Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε καλά. Στη συνέχεια, το γάλα και τη βανίλια.
– Κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μαζί και ανακατέψτε τα.
– Ρίχνετε το το μείγμα με το αλεύρι μέσα στο κάδο του μίξερ και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
– Χύστε το μείγμα κέικ στην αλευρωμένη φόρμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω – 2 σκάλα για 50 – 60 λεπτά χωρίς να ανοίξετε τον φούρνο ενδιάμεσα κατά το ψήσιμο.
– Τέλος αφήνετε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10 – 15 λεπτά και μετά σερβίρετε.