Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους ότι το ασφαλιστικό αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού δικαίου και είναι πυλώνας των ευρωπαϊκών αρχών επομένως οι λύσεις που θα προκύψουν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην έννοια της δικαιοσύνης απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος σχολίασε ότι το σχέδιο του ασφαλιστικού είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν εστάλη μεταφρασμένο.
«Το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Στις εισφορές. Η όποια λύση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται στις εισφορές, οι συντάξεις δεν μπορεί να είναι κάτω από τις εισφορές που έχουν καταβάλει τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι. Τα ισοδύναμα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό αυτό το πρίσμα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Εξέφρασε δε την ελπίδα να γίνουν κατανοητές από τους εταίρους οι θέσεις της κυβέρνησης και οι θυσίες του λαού.
Ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της Ε.Ε. και μετά από 11 διαδοχικές μειώσεις θα πρέπει να μπει ένα φρένο.
Ανέφερε δε ότι από αύριο ξεκινά μία σκληρή διαπραγμάτευση και κάλεσε όλους να έχουν μία στάση που να αντακλά αυτό που θέλει η κοινωνία: Να μην υπάρχουν μειώσεις.
«Μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο στην κρίση του ασφαλιστικού συστήματος με έναν δίκαιο κοινωνικά τρόπο, με εξορθολογισμό, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις» εκτίμησε ο υπουργός και χαρακτήρισε το ζήτημα εθνικό και γι’ αυτό χρειάζεται συστράτευση.
Στους θεσμούς το σχέδιο για το ασφαλιστικό
Την αποστολή της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προς τους θεσμούς, «ένα λεπτό μετά» από την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.
Όπως επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν θα υπάρχουν μειώσεις» και θα «εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα», ενώ σημείωσε ότι η εθνική σύνταξη θα προστατεύει το εισόδημα με δίκαιο τρόπο.
Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικούς όρους και, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι δεν θα είναι παρατηρητής.
«Εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, ανέφερε ότι θεωρεί θέμα ταυτότητας της Ε.Ε. το κοινωνικό κράτος. Θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο που μπορεί», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Τόνισε δε ότι μετά από 11 μειώσεις στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι φοβούνται και νέες μειώσεις, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν θα πάρουν καν σύνταξη και συμπλήρωσε ότι όταν λείπει η ελπίδα καταργείται το νόημα και η ουσία του ασφαλιστικού.
Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε ότι η ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στις νέες γενιές.
«Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη με ενιαίους κανόνες για όλες και τον θεσμό της εθνικής σύνταξης» ανέφερε εν συνεχεία και έκανε λόγο για υψηλή αναδιανομή.
Υπογράμμισε επίσης ότι η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει όσο ισχυρότερη η οικονομία, καθώς και ότι το νομοσχέδιο θέλει να υπερβεί το σχέδιο του μνημονίου, το οποίο και θα εφαρμοστεί.
Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε ότι τους ζήτησε αν το επιθυμούν να ορίσουν εκπροσώπους τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Πάντως, σημείωσε ότι έδωσε το σχέδιο στους αρχηγούς με όρους εμπιστευτικότητας το ν/σ και ότι το είδε να αναπαράγεται σε αρκετά μέσα.