Όλο και περισσότεροι Έλληνες παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο, όπως δείχνουν οι αναφορές που δέχονται από καταναλωτές οι Γραμμές Βοηθείας Insafe.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, στις εν λόγω αναφορές, εκείνες για υπερβολική χρήση του Διαδικτύου καταλαμβάνουν την πρώτη θέση και αντιπροσωπεύουν, πλέον, το 40%. Το σχετικό ποσοστό είναι αυξημένο κατά 9% στην Ελλάδα, το 1ο εξάμηνο του 2015, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Σύμφωνα με στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, Insafe, ο μέσος Κοινοτικός όρος των αναφορών για εξάρτηση από το Διαδίκτυο φτάνει μόλις το 7%. Πάντως, και αυτό το ποσοστό είναι ανεβασμένο κατά 5% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Από τα στοιχεία που γνωστοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, Δράση Saferinternet.gr, η online ιδιωτικότητα/ εμπιστευτικότητα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των αναφορών των Ελλήνων καταναλωτών με 25%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 9 μονάδων.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με το Saferinternet.gr, την άγνοια των χρηστών του Διαδικτύου – και ειδικά των νέων – να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία αναφορών σχετικά με το Ίντερνετ στην Ελλάδα έχει να κάνει με το διαδικτυακό bullying/ εκφοβισμό, με ποσοστό 16%, το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το 19% του προηγούμενου εξαμήνου
Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος ανέρχεται σε 13% για την ιδιωτικότητα (ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το 12% έναν χρόνο νωρίτερα) και σε 15% για το διαδικτυακό εκφοβισμό, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 21% του προηγούμενου εξαμήνου.
Το Saferinternet.gr αποδίδει την υποχώρηση των σχετικών ποσοστών στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για την online συμπεριφορά τους. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις online κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 11% από 9% το 2014.
Αντίθετα, οι αναφορές για grooming, sexting, σεξουαλική παρενόχληση, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία, παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα.