Σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συλλογή στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A) από τις Μονάδες Λοιμώξεων, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, να δηλωθούν 850 νέα κρούσματα, όπως τόνισε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Γ’ Παθολογικό Τμήμα, Γ.Ν. Νίκαιας κ. Θεόδωρος Πέππας με αφορμή το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A) που θα διεξαχθεί το διάστημα 27 – 29 Νοεμβρίου 2015.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία εξακολουθεί η μείωση μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών φτάνοντας περίπου 15%. Σταθερά πρώτο παραμένει το ποσοστό μεταξύ των MSM και αποτελεί σημείο προβληματισμού για νέες προτάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
Ιδιαίτερος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ήδη προχωρημένη νόσο στους μετακινούμενους πληθυσμούς, στους χρήστες IV τοξικών ουσιών και στους προσωρινά φυλασσόμενους με προβλήματα στην επικοινωνία, ταυτοποίηση και τη χορήγηση των φαρμάκων.
Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Περικλής Παναγόπουλος, αναφερόμενος στη μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε φέτος, τη λεγόμενη START (Strategic Timing of Anti Retroviral Treatment (START) study) είπε, ότι αυτή επιβεβαίωσε, με επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοπιστία, ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλήρες AIDS ή άλλα σοβαρά νοσήματα εάν ξεκινήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή νωρίτερα, όταν ο αριθμός των CD4+ T-κυττάρων τους (βασικός δείκτης ανοσολογικής υγείας) είναι υψηλότερος, έναντι εκείνων που ξεκινούν όταν τα CD4+ πέσουν σε χαμηλά επίπεδα. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, σε συνδυασμό με το ήδη από προηγούμενα έτη γνωστό ότι η αντιρετροϊκή αγωγή ελαττώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους HIV- σεξουαλικούς συντρόφους των, υποστηρίζουν την προσφορά έναρξης αγωγής σε όλα τα HIV+ άτομα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης προτάθηκαν στις οδηγίες της Αμερικής, Ευρώπης και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τέθηκε ως στόχος του UNAIDS, το 90-90-90, δηλαδή η φιλοδοξία το 2020 το 90% των HIV+ να γνωρίζουν τη θετικότητά τους, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει παρατεταμένη καταστολή του ιού.