Την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, που ψήφισε η Βουλή την Παρασκευή, θα αξιολογήσουν οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι έρχονται αύριο στην Αθήνα.
Όπως δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σήμερα από τις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από την Τετάρτη ως την Παρασκευή. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.
Όπως είπε η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη συμβατότητα των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν με τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Υπενθύμισε επίσης, ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων θα αποδεσμεύσει την επόμενη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ, ανέφερε η Μπράιτχαρτ. Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των δανειστών – Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) – θα έχουν επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ή τον Δεκέμβριο το αργότερο, για την επίσημη αξιολόγηση της οικονομίας.
Κρίσιμη συνεδρίαση του EWG την Τετάρτη
Κομβικό σημείο είναι και η συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης – του Euro Working Group μεθαύριο, Τετάρτη, το οποίο αφ’ ενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφ’ ετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο κάλυψε μέρος των υποχρεώσεων βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς, και πρέπει να υπάρξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εφαρμοστικές διατάξεις, εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.).
Το περιεχόμενο του επόμενου πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, θα περιλαμβάνει πολύ «βαρύτερες» δράσεις (π.χ. ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, νέο Μεσοπρόθεσμο κ.ά.), αλλά με την ψήφισή του ανοίγει ο δρόμος για τρία σημαντικά ζητήματα:
- Την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ
- Την έναρξη της αξιολόγησης και στη συνέχεια τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους
- Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων (bail in) που θα ισχύσει, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, από την 1η Ιανουαρίου 2016.