Oι παραγωγοί της επιτυχημένης σειράς Homeland προσέλαβαν τρεις καλλιτέχνες προκειμένου να φτιάξουν αληθοφανή γκράφιτι στα αραβικά, σε ένα σκηνικό που αναπαριστά κατασκήνωση προσφύγων από τη Συρία.
Οι street artists ζωγράφισαν όντως αληθοφανή γκράφιτι, που ανέγραφαν συνθήματα με τα οποία κατηγορούν τη σειρά για ρατσιστικό περιεχόμενο, κάτι που δεν κατάλαβαν οι παραγωγοί που… δεν γνωρίζουν Αραβικά!
“Το Homeland είναι ρατσιστικό” λέει το ένα από τα γκράφιτι που φαίνονται στη σειρά, γραμμένο σε αραβική γραφή. Άλλο σλόγκαν που κόσμησε τους τοίχους αναφέρει “το Homeland είναι μια φάρσα και δεν μας κάνει να γελάμε”, αλλά και “#blacklivesmatter (Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία).
Οι καλλιτέχνες Heba Amin, Caram Kapp και Stone δήλωσαν πως αποφάσισαν να προβούν σ’ αυτή την κίνηση διαμαρτυρίας σε ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο.
Όπως περιγράφουν, η παραγωγή της αμερικανικής σειράς επικοινώνησε μαζί τους τον Ιούνιο, αναζητώντας ανθρώπους που θα μπορούσαν να προσθέσουν αυθεντική ταυτότητα στο σκηνικό, αφού η σειρά ήθελε να παρουσιάσει κατασκηνώσεις προσφύγων στα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο. Τα γυρίσματα έγιναν στο Βερολίνο.
“Δεδομένης της κακής φήμης της σειράς, δεν θα συναινούσαμε εύκολα, μέχρι που συνειδητοποιήσαμε πως αυτή ήταν η ευκαιρία που αναζητούσαμε για να καταδείξουμε την πολιτική διαφωνία που έχουμε με το τηλεοπτικό πρόγραμμα” αναφέρουν. “Ήταν η ευκαιρία μας να κάνουμε μια δήλωση και να προβάλλουμε ένα μήνυμα χρησιμοποιώντας την ίδια τη σειρά”.
Όπως αναφέρουν οι καλλιτέχνες, στην πρώτη συνάντηση με τους παραγωγούς της σειράς, τους ζητήθηκε να φτιάξουν συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Άσαντ! Σχολίασαν δε με καυστικό τρόπο το πόσο “φυσικό θα ήταν κάτι τέτοιο σε μια κατασκήνωση προσφύγων από τη Συρία”.
Αντ’ αυτού όσοι από τους τηλεθεατές γνωρίζουν αραβικά διάβασαν γκράφιτι που έλεγα “Το Homeland δεν είναι σειρά”, “Δεν μπορείτε να τους εμπιστεύεστε” και “Το τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις των καλλιτεχνών”.
Οι υπεύθυνοι της σειράς δεν διασταύρωσαν τα όσα είχαν αποτυπωθεί στους τοίχους. Οι ακτιβιστές-καλλιτέχνες αναφέρουν πως “το περιεχόμενο των γκράφιτι δεν τους απασχολούσε. Στα μάτια τους, η αραβική γραφή είναι μετά βίας συμπληρωματικό οπτικό στοιχείο που προσθέτει στην τρομακτικά-φαντασιακή κατάσταση της Μέσης Ανατολής. Μια εικόνα που αφαιρεί το ανθρώπινο στοιχείο μιας ολόκληρης περιοχής σε απάνθρωπες εικόνες με μαύρες μπούρκα και επιπλέον, αυτή τη σεζόν, με πρόσφυγες”.
Ένας από τους καλλιτέχνες, ο Heba Amin, αναφέρει στη βρετανική Guardian: “Πιστεύουμε πως το show αναπαράγει επικίνδυνα στερεότυπα, υποβιβάζοντας μια ολόκληρη περιοχή σε φάρσα, μέσω τεράστιων παρερμηνειών που τροφοδοτούν ένα αφήγημα πολιτικής προπαγάνδας. Είναι ξεκάθαρο πως δεν γνωρίζουν την κατάσταση που προσπαθούν να αποτυπώσουν. Και παρόλα αυτά, εμείς υφιστάμεθα τις συνέπειες τέτοιων ρηχών και παραπλανητικών ερμηνειών”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η σειρά έχει επικριθεί για τον τρόπο που αποτυπώνει καταστάσεις στην ιστορία του. Στην τέταρτη σεζόν χαρακτήρισε το Ισλαμαμπάντ “Τρύπα της κόλασης”, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος της πακιστανικής πρεσβείας να αντιδράσει έντονα: “Το να δυσφημείς μια χώρα που υπήρξε στενός σύμμαχος της Αμερικής είναι δυσλειτουρικό όχι μόνο σε θέματα ασφάλειας της Αμερικής, αλλά και για τον ίδιο το λαό της” έλεγε τότε.
Πάντως, η βρετανική Guardian σημειώνει πως η σειρά δεν έχει απαντήσει επίσημα για το ζήτημα.