Ως εγγυητή της εθνικής προοδευτικής σταθερότητας εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος σε ομιλία του στον Πειραιά από όπου άσκησε και κριτική προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως εγγυητή της εθνικής προοδευτικής σταθερότητας εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στον Πειραιά από όπου άσκησε και κριτική προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι προσωπικά δεν ανέχεται το «επικοινωνιακό δημαγωγικό παιχνίδι ανάμεσα στον άγαρμπο εκφοβισμό που επαγγέλλεται η ΝΔ και τον κουτοπόνηρο εφησυχασμό που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Πολιτική μας είναι η αλήθεια. Τώρα δεν υπάρχει περιθώριο, όλα κρίνονται στις 26 Ιανουαρίου κι είναι κρίμα να τεθούν σε κίνδυνο και να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των θυσιών του λαού», είπε από την αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ στον Πειραιά και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «κόλπα», «εκβιαστικές διπλές εκλογές», γιατί αν δαπανηθεί ο χρόνος σε εκλογές θα χάσουμε το οικονομικό παιχνίδι, την προοπτική και την ασφάλεια της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το πιο κρίσιμο στις εκλογές είναι ποιος είναι ο εγγυητής, ο σταθεροποιητής, ο ρυθμιστής, για να προσθέσει ότι αν με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι δεδομένη η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε «το μόνο αντίβαρο στο όνομα της λογικής και της εθνικής στρατηγικής είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ».
Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζητεί να είναι σώνει και καλά στην κυβέρνηση, να είναι καθισμένο σε υπουργικές θέσεις. Είπε ότι είναι όνειδος αν διεκδικεί την επίζηλη τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή. Αφήνοντας αιχμές εμμέσως πλην σαφώς προς τον Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι διεκδικούν την τρίτη θέση και «κάποιοι που για ένα πολιτικό καπρίτσιο αποφάσισαν να υπονομεύσουν ανοικτά την παράταξη».
«Η κοίτη της παράταξης είναι εδώ. Τους περιμένουμε όλους εδώ στο σπίτι τους, στις εκλογές, όχι μετά τις εκλογές, γιατί αυτή η ψήφος έχει νόημα, πιάνει τόπο», τόνισε, ενώ άσκησε κριτική και προς το Ποτάμι.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχει Grexit, αυτά είναι αστειότητες», εξηγώντας ότι κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει, να σε οδηγήσει σε αυτό, για να προσθέσει πως όμως μπορείς μέσα από λάθος επιλογές να είσαι εξαθλιωμένος μέσα στο ευρώ. Σχετικά με αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι, όπως είπε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση αυτοδυναμίας, αναρωτήθηκε αν αυτό είναι απειλή ή διαβεβαίωση».
Χαρακτήρισε δε προσβολή για το ΠΑΣΟΚ, τη θεωρία της «μετενσάρκωσης του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ του 1981». «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας», είπε. Συνεχίζοντας την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ισχύουν οι εύκολες λύσεις και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ταυτίστηκε με τα αίτια της κρίσης γιατί ο ‘χαμένος παράδεισος’ που υποστηρίζει τώρα, είναι η υπόσχεση για την επανάληψη των προβλημάτων, των αιτιών της μεγάλης ταπείνωσης που υπέστη ο λαός».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι 5 χρόνια μετά η χώρα είναι εντελώς διαφορετική, με δημοσιονομική σταθερότητα και εντυπωσιακά αποτελέσματα και άρα επιχειρήματα, και τους εταίρους έτοιμους να συζητήσουν και να συμφωνήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις για το χρέος. Ως προς αυτό ανέφερε ότι τα κράτη δεν εξοφλούν το χρέος τους, το εξυπηρετούν και το αναχρηματοδοτούν και πως για να γυρίσει ισότιμη η Ελλάδα στις αγορές και την Ευρωζώνη πρέπει να εξυπηρετεί σε ετήσια βάση και να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.
«Γι’ αυτό δεν χρειάζονται τζάμπα μαγκιές και λεβεντιές», σχολίασε. Συνεχίζοντας τις αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η σκέψη πως η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα δημιουργήσει πανικό στην Ευρώπη και αυτή θα έρθει να υποκλιθεί στα πόδια μας, «είναι τραγικά αφελής» και πως «ακόμα πιο τραγική» είναι η σκέψη ότι μπορούμε να παρατείνουμε τη διαδικασία.
«Πρέπει να τελειώνει η διαδικασία να πάρουμε τις δόσεις που λείπουν, να ανακουφιστεί η οικονομία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες και πονηρές λύσεις του τύπου θα βγάζουμε έντοκα γραμμάτια και θα μαζεύουμε λεφτά». Απευθυνόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στη ΝΔ είπε πως ούτε είναι λύση, από την άλλη, να λες ότι αν δεν ψηφιστεί ένα συγκεκριμένο κόμμα, θα καταστραφούμε.
Αναφερόμενος στο 2010, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η παράταξη βρέθηκε αντιμέτωπη με το τραγικό δίλημμα, εάν θα πει ότι φταίνε οι προηγούμενοι και θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί ή αν θα μπει μπροστά να πιάσει τα αναμμένα κάρβουνα και να κάνει δύσκολες επιλογές, αντίθετα με την πορεία του.
Τόνισε ότι πίσω από την υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ κρύφτηκαν οι ευθύνες της περιόδου 2004-2009 και ότι έτσι έμεινε η ΝΔ στην «αντιμνημονιακή ευφορία» έως τον Νοέμβριο του 2011, ενώ «θα μπορούσαμε να την έχουμε αναγκάσει να μετάσχει στην ευθύνη».
Πρόσθεσε ότι στην εθνική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ προσχώρησαν η ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΛΑΟΣ και πως φίλοι του κόμματος βρήκαν τρόπο διαμαρτυρίας τότε στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπήρχε άλλος δρόμος, δεν υπήρχε μαγική λύση να γλυτώσει η χώρα την καταστροφή, την ερημοποίηση», είπε και πρόσθεσε ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο.