Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και αναφέρθηκε στο έργο της τρικομματικής κυβέρνησης, στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού ενώ απάντησε να θα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία τον κεντρικό ρόλο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς μπορεί ν’ αντέξει μια κοινωνία όταν η πρόβλεψη είναι ότι θα πάμε με μνημόνια για αρκετά χρόνια ακόμη; «Δεν γνωρίζω σε ποιες προβλέψεις αναφέρεσθε ότι θα υπάρξουν μνημόνια για αρκετά χρόνια ακόμη. Δεν πρέπει να υπάρξουν και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ προϋποθέτει την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και ταυτόχρονα την αναδιαπραγμάτευσή του. Αυτή η αναδιαπραγμάτευση θα είναι διαρκής και θα συναρτάται με την εξέλιξη των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αναμφισβήτητα, η κοινωνία δοκιμάζεται και δεν υποτιμώ τον κίνδυνο κοινωνικής αποσταθεροποίησης, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας που θα στηρίζει πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας σε βασικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο μέτρων με αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ καθώς και αξιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση των νέων. Ταυτόχρονα, πρέπει να προωθηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία για την αναθέρμανση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας πρωτογενείς δυνατότητες αλλά και δυνατότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα από την Ευρώπη. Οι έλληνες πολίτες έχουν υποβληθεί σε θυσίες. Θα αντέξουν όσο θα αισθάνονται ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και αποτελεσματικές παρεμβάσεις που βάζουν πάτο στην καθοδική πορεία και δημιουργούν προοπτική αναστροφής αυτής της κατάστασης».
Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να βγάλει την τετραετία; «Σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία της χώρας χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Ανταποκρινόμενη σ’ αυτήν την αδήριτη ανάγκη, η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση διατηρώντας την πολιτική της αυτονομία. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι εκείνα που καθορίζουν και τη διάρκειά της».
Βρήκατε θετική την απόφαση της ευρωζώνης για το ελληνικό πρόβλημα. Προυπόθεση για αυτήν την απόφαση ήταν να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων. Η ΔΗΜΑΡ δεν το ψήφισε, ωστόσο παραμένει στην κυβέρνηση. Δεν είναι αντίφαση; «Καμία αντίφαση. Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε “παρών” στη Βουλή κατά τη συζήτηση των μέτρων, με κορυφωμένη την αντίθεσή της, ιδιαίτερα στα εργασιακά. Η στήριξή μας στην κυβέρνηση ούτε άκριτη ούτε χωρίς περιεχόμενο είναι. Προσδιορίσθηκε με τη μέγιστη συμμετοχή μας στην καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η οποία και επίμονη και επίπονη ήταν. Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει ενεργά την κυβέρνηση στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, επιδιώκοντας η κυβερνητική πολιτική να έχει το αποτύπωμα και της δικής της συμβολής, προς όφελος της κοινωνίας».
Δεν σας ενοχλεί που δεν συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και έχει υποκατασταθεί από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών; Δεν σας ενοχλεί που συχνά η Βουλή παρακάμπτεται; Δεν σας ενοχλούν οι αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου; «Εκείνο που προέχει είναι η συνεκτικότητα του κυβερνητικού έργου και βεβαίως το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει τακτικά και όποτε είναι αναγκαίο. Το υπουργικό συμβούλιο δεν το υποκαθιστά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αυτή αντιμετωπίζει ζητήματα προκειμένου να υπηρετείται η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και να επιλύονται διαφορές που αναφύονται, με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα με αυτονόητη την ύπαρξη και διαφορετικών απόψεων. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής υπηρετεί. Καμία Βουλή δεν παρακάμπτεται. Η Βουλή αποφάσισε και για τα μέτρα και για τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υπήρξαν, υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη ανταπόκρισης σε ασφυκτικές προθεσμίες της χώρας έναντι των ευρωπαίων εταίρων και στις ιδιαίτερες συνθήκες. Δεν έχουν λόγο ύπαρξης τώρα οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Είμαι βέβαιος όμως ότι σας είναι γνωστό ότι και για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου η Βουλή και πάλι αποφασίζει, όπως άλλωστε το Σύνταγμα ορίζει».
Θα μπείτε στην κυβέρνηση, ως αντιπρόεδρος, αν και όταν γίνει ανασχηματισμός; «Δεν μας απασχολεί τέτοιο ζήτημα. Ας το επαναλάβω για άλλη μια φορά: δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα».
Θέτετε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Θέλετε να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών. Μήπως για να μην το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει πρώτο κόμμα; «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι αναγκαία για τη γνήσια έκφραση των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών και ως στοιχείο αλλαγής του πολιτικού συστήματος. Η απλή αναλογική, εκτός των άλλων, μπορεί να διαμορφώνει και δυνατότητες χρήσιμων συνθέσεων και συνεργασιών. Είναι μίζερη πολιτικά η αντίληψη ότι η θέση μας υπέρ της απλής αναλογικής αποσκοπεί στο να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το αποκηρυγμένο και από τον ίδιο μπόνους των 50 εδρών, εάν και εφόσον έρθει πρώτο κόμμα. Δεν μπορώ να φανταστώ να αρνείται με οποιοδήποτε πρόσχημα ο ΣΥΡΙΖΑ την καθιέρωση της απλής αναλογικής, για την οποία και υπολογίζω ότι θα πάρει πρωτοβουλίες».
Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχετε σε κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία τον κεντρικό ρόλο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; «Εκλαμβάνω την ερώτησή σας ως υπόθεση εργασίας. Με ποιο πρόγραμμα, με ποια ευρωπαϊκή, οικονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική; Άλλωστε, πρέπει να συνυπολογίσετε, για την πληρότητα του ερωτήματός σας, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δημοκρατική Αριστερά “έχει περάσει πλέον σε αντίθετο πολιτικό στρατόπεδο” και ανήκει στους “μερκελιστές”».
Από πολλές πλευρές ακούγεται ότι για να επιβιώσει η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να τα σχήματα που υπάρχουν στο χώρο να αυτοδιαλυθούν και να διαχυθούν σ’ ένα ευρύτερο ενωτικό μέτωπο. Την αφορά την ΔΗΜΑΡ αυτό το θέμα; «Προωθούμε τη συγκρότηση και τη διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και θέσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά υπερασπίζεται την πολιτική και κοινωνική της παρουσία, επιδιώκοντας την ευρύτερη κατά το δυνατόν έκφραση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οτιδήποτε άλλο δεν μας αφορά».