Εισήγηση του Προέδρου ΠΕΔΑ, Νίκου Σαράντη, κατά την διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ, στις 21 Σεπτεμβρίου.
Εισήγηση του Προέδρου ΠΕΔΑ, Νίκου Σαράντη, κατά την διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ, στις 21 Σεπτεμβρίου:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αμέσως μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου της νέας μείωσης στην κρατική χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και μπροστά στον κίνδυνο πλήρους οικονομικού στραγγαλισμού των Δήμων, αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τους Προέδρους των ΠΕΔ η έναρξη ενός κύκλου κινητοποιήσεων και παράλληλα εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών.
Υπενθυμίζω, για να έχουμε την εικόνα από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε, ότι οι ΚΑΠ του Ιουλίου (εκταμίευση αρχές Αυγούστου) μειώθηκαν στα 97 εκατομμύρια. Επίσης, στις επαφές της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση εκείνες τις μέρες εκφράστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών η προοπτική άμεσης νέας μείωσης των ΚΑΠ περίπου στα 72 εκατομμύρια, ενώ πλήρης αβεβαιότητα υπήρχε για την απόδοση της ΣΑΤΑ και των παρακρατηθέντων πόρων.
Η ΠΕΔ Αττικής πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στις 22 Αυγούστου, όπου αποφασίσαμε διήμερο κλείσιμο των Δήμων της Αττικής 29 και 30 Αυγούστου, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών στις 29 και συμμετοχή στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ την επόμενη μέρα.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της θερινής περιόδου, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς Δήμους για την ενημέρωση των εργαζόμενων και των κατοίκων και επίσης συντονίσαμε τις ενέργειες μας με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, καθώς στις διεκδικήσεις μας περιλαμβάνεται και το κρίσιμο θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην Αυτοδιοίκηση.
Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και εμείς σαν ΠΕΔΑ και συνολικά οι ΠΕΔ της χώρας προβάλλαμε ιδιαίτερα τις αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική διάλυση των Δήμων για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των οικονομικά αδυνάτων.
Κατορθώσαμε λοιπόν στις 29 Αυγούστου να πραγματοποιήσουμε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την ίδια μέρα έγιναν συναντήσεις της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία, ακόμη και με τον πρωθυπουργό της χώρας. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των συναντήσεων δεν κάλυπταν τις ανάγκες για την οικονομική επιβίωση της Αυτοδιοίκησης. Το χειροπιαστό θα έλεγα αποτέλεσμα των συναντήσεων ήταν αφενός ότι σταμάτησε να τίθεται ζήτημα νέας μείωσης των ΚΑΠ στα 72 εκατομμύρια εντός του 2012, αφετέρου η δέσμευση της κυβέρνησης για έναρξη τμηματικής καταβολής των παρακρατηθέντων πόρων, με πρώτη δόση 35 εκατομμύρια στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Την επόμενη μέρα στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, λόγω της μη επίλυσης των στρατηγικών οικονομικών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή για μια λύση σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αποφασίστηκε διήμερο κλείσιμο των Δήμων όλης της χώρας στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, συγκέντρωση στις 12 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως ακριβώς είχαν προβλέψει τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξαν Δήμοι που λόγω των νέων περικοπών βρέθηκαν σε αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Ωστόσο ακριβώς την παραμονή των κινητοποιήσεων μας υπογράφηκε η καταβολή των 35 εκατομμυρίων από τα παρακρατηθέντα, που δίνει μια ανάσα για τον τρέχοντα μήνα.
Πραγματοποιήθηκε και πάλι με διοργανωτή την ΚΕΔΕ αυτή τη φορά μια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ και εμείς σαν ΠΕΔ Αττικής, με την ευθύνη του οικοδεσπότη της πανελλαδικής συγκέντρωσης αλλά και ως μεγαλύτερη ΠΕΔ της χώρας προχωρήσαμε σε μια σειρά από αντίστοιχες ενέργειες.
Η συγκέντρωση μας ήταν και πάλι πολύ επιτυχημένη σε συμμετοχή. Όσον αφορά το κλείσιμο των Δήμων, η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων στην Αττική, για την οποία συγκεντρώσαμε στοιχεία εμείς, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Συνεδρίου και ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με αναμενόμενες αποχρώσεις όσον αφορά ευαίσθητες υπηρεσίες.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η μη συμμετοχή των δυο κεντρικών Δήμων της Αθήνας και του Πειραιά στην αναστολή λειτουργίας αντικειμενικά αποδυνάμωσε τη θέση μας.
Επίσης, παρά την επιτυχία της συγκέντρωσης μας, είναι προφανές ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων, αντικειμενικά η πλειοψηφία τους, δεν συμμετείχε σ’ αυτήν. Είναι βέβαια σημείο των καιρών αυτό, οφείλουμε όμως να το συνεκτιμήσουμε με ειλικρίνεια.
Στις νέες επαφές της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία ικανοποιήθηκαν ή καλύτερα δρομολογήθηκε η ικανοποίηση κάποιων ακόμη αιτημάτων μας, όπως η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων μας από το ΤΠκΔ. Επαναλήφθηκε η υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας για απόδοση των υπόλοιπων παρακρατηθέντων πόρων αλλά και της ΣΑΤΑ μέσα στο 2012, με μια σαφέστερη προοπτική για απόδοση της επόμενης δόσης των παρακρατηθέντων τον Οκτώβρη.
Ωστόσο μας έγινε και πάλι σαφές ότι ο κορμός αυτών των απαραίτητων για την οικονομική επιβίωση των Δήμων ποσών θα αποδοθεί ανάλογα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανεισμού της χώρας, δηλαδή μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Επίσης, είναι πλέον καθαρό ότι η κυβέρνηση δεν συζητά την απόδοση των 300 εκατομμυρίων που δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, παρά κάθε προηγούμενη δέσμευση.
Παράλληλα, και εδώ οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, στο νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να αναγγείλει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες νέες περικοπές στους ΚΑΠ, ύψους μεγαλύτερου από τις φετινές. Εκκρεμεί ο καταμερισμός των περικοπών ανάμεσα στα προνοιακά επιδόματα και στη χρηματοδότηση των Δήμων, αλλά είναι σαφές ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η χρηματοδότηση μας από τους ΚΑΠ θα μειωθεί πολύ κάτω και από το φετινό ποσό.
Όσον αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Αυτοδιοίκηση, εκφράζεται θετική κυβερνητική βούληση στο πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από αυτή την λίγο κουραστική αλλά απολύτως απαραίτητη αναλυτική αποτίμηση, ώστε να γνωρίζουμε με σαφήνεια που βαδίζουμε, πρέπει τώρα να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να καθορίσουμε την από δω και πέρα πορεία μας.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη στάση των ΜΜΕ που όχι μόνον δεν προβάλλουν αντικειμενικά τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα μας αλλά με μεγάλη ευκολία υιοθετούν κάθε είδους αιτιάσεις εναντίον μας.
Οι πολίτες ενημερώθηκαν σε ένα βαθμό από τα υλικά που μοιράσαμε και τις λοιπές ενέργειες μας, είμαστε σαφώς καλύτερα σε αυτό το ζήτημα από ότι πριν ένα μήνα, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό, σε συνδυασμό και με τη στάση των ΜΜΕ που προανέφερα.
Αποδείξαμε στους εαυτούς μας και σε κάθε κακόπιστο επικριτή ότι μπορούμε να κινητοποιηθούμε με επιτυχία και ενότητα, ιδιαίτερα μάλιστα επειδή προτάσσουμε το κοινό καλό, το όφελος των πολιτών και όχι τυχόν συντεχνιακά αιτήματα μας. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά κενά σ’ αυτή την ενότητα μας και στην αποτελεσματικότητα μας.
Όσον αφορά τον αγώνα που δίνουμε για την οικονομική επιβίωση της Αυτοδιοίκησης και τη συνέχιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες, εξακολουθούμε να βαδίζουμε στην κόψη του ξυραφιού. Αποσπάσαμε, και επιμένω στη λέξη αυτή, αποσπάσαμε τα απαραίτητα 97 συν 35 εκατομμύρια για να βγει ο Σεπτέμβρης, αλλά ζούμε με την αγωνία αν θα επαναληφθεί αυτό και τους επόμενους μήνες. Κάθε παρασπονδία της κυβέρνησης, έστω για 15 μέρες, θα σημάνει άμεση και μαζική στάση πληρωμών στους Δήμους.
Και βέβαια έχουμε στο μυαλό μας τον μεγάλο κίνδυνο ολοκληρωτικής κατάρρευσης των υπηρεσιών μας στο ενδεχόμενο νέων περικοπών από τον Ιανουάριο.
Τι να κάνουμε λοιπόν; Αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να συνεκτιμήσουμε:
Από τη μια πλευρά τα τεράστια προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και δεν έχουν επιλυθεί με μόνιμο τρόπο.
Από την άλλη πλευρά την ανάγκη να οργανώσουμε την προσπάθεια μας όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και να δρούμε συντονισμένα, συλλογικά και με πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης.
Θεωρώ ότι πρέπει:
Η ενημέρωση των κατοίκων των Δήμων πρέπει να γίνει ακόμη καλύτερη και πιο ουσιαστική, με συνεχείς νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά μας.
Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που σύμφωνα με την απόφαση του παρέμεινε ανοιχτό, να συγκληθεί για την αποτίμηση της κατάστασης και τη λήψη αποφάσεων για τη συνέχεια.
Να διεκδικήσουμε άμεσα την εκταμίευση της επόμενης δόσης των παρακρατηθέντων πόρων μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Να διεκδικήσουμε την παράταση των δανείων των ΟΤΑ κατά 8-10 χρόνια, με διετή περίοδο χάριτος και σημαντική μείωση του επιτοκίου.
Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση αλλά μόνο καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.
Όλες οι αποφάσεις μας για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων πρέπει να παρθούν μετά από διεξοδική συζήτηση με τη συμμετοχή του συνόλου των Δημάρχων της Αττικής.
Προτείνω λοιπόν τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των Δημάρχων, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα επιδιώξουμε να τοποθετηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμαρχοι αναφορικά με:
-Την αποτίμηση των πρόσφατων κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή σ’ αυτές κάθε Δήμου ξεχωριστά.
-Την οικονομική κατάσταση της Αυτοδιοίκησης και τις «κόκκινες γραμμές» που οριοθετούμε σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση και γενικότερα με την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Δήμων (θεσμικά ζητήματα, εργασιακή ομαλότητα στην Αυτοδιοίκηση κλπ).
-Τις σκέψεις και προτάσεις του καθενός από μας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μας, τις μορφές που πρέπει να πάρουν αυτές και ειδικότερα την υιοθέτηση και εναλλακτικών μεθόδων προβολής των αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης και πίεσης προς την κυβέρνηση.
-Την ακόμη πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, που πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση ότι αγωνιζόμαστε πρώτα και κύρια για τα δικά τους δίκαια και συμφέροντα.
Ωστόσο στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη Γενική μας Συνέλευση έχει προκηρυχθεί όπως ήδη ξέρετε απεργιακή κινητοποίηση από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης δεν απέχουν από το γενικό πλαίσιο που θέτουν οι εργατικές Συνομοσπονδίες και λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες μεγάλες μειώσεις στη χρηματοδότηση των Δήμων που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων, προτείνω την παρουσία των Δημάρχων της Αττικής στη συγκέντρωση των εργαζομένων στις 26 Σεπτεμβρίου για την προβολή των διεκδικήσεων μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θέλω κλείνοντας να τονίσω την κρισιμότητα των αποφάσεων που θα πάρουμε σύντομα αλλά και την προσωπική πλέον ευθύνη του καθενός μας, Από τη μια πλευρά έχουμε τον κίνδυνο πλήρους διάλυσης των Αυτοδιοικητικών θεσμών μέσα από την απαξίωση τους και τον οικονομικό στραγγαλισμό τους.
Από την άλλη, πιστεύω ότι όλοι κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ μας, χωρίς την αυτοδέσμευση μας για τήρηση των συλλογικών αποφάσεων, χωρίς την ειλικρινή στήριξη των αγώνων που μαζί αποφασίζουμε να δώσουμε.
Ο καθένας μας λοιπόν πρέπει να τα σταθμίσει αυτά και στη Γενική μας Συνέλευση να μιλήσει με το χέρι στην καρδιά. Να πει: αυτό θέλω, αυτό μπορώ, αυτό θα κάνω. Προσωπικά θεωρώ ότι αποτελεί ευθύνη μου που απορρέει από τον σημαντικό ρόλο που μου αναθέσατε, να κάνω αυτή την έκκληση και στη συνέχεια να υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις μου, χωρίς προσωπικές στρατηγικές, την όποια απόφαση μας. Και αυτό θα κάνω».