PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Τρόποι για να ξαναζωντανέψουν τα φυτά σας



Τα λουλούδια που φιλοξενείς στο κήπο ή το μπαλκόνι σου είναι σε κακή κατάσταση; Μην αγχώνεσαι…υπάρχει λύση!

Γύρισες από τις διακοπές και τα λουλούδια που φιλοξενείς στο κήπο ή το μπαλκόνι σου είναι σε κακή κατάσταση; Μην αγχώνεσαι δες το από τη θετική του πλευρά, εκτός του ότι θα συνεφέρεις τα φυτά που ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της απουσίας σου το καλοκαίρι και θα ανανεώσεις τις πράσινες γωνιές, θα βοηθήσεις και τον εαυτό να ενταχθεί πιο γρήγορα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Για να σε διευκολύνουμε, συγκεντρώσαμε τις κινήσεις που οφείλεις να κάνεις για να βάλεις μια τάξη:

1. Καθαρές λύσεις

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις (ασφαλώς και) δεν είναι το πότισμα. Αφορά στο καθάρισμα και συγκεκριμένα στην απομάκρυνση των μαραμένων βλαστών και λουλουδιών, που «τραυματίζουν» την εικόνα των φυτών σου. Με ένα κοφτερό και -κυρίως- καθαρό κλαδευτήρι ή μαχαίρι, πρέπει να κόψεις όλα τα νεκρά μέρη. Δείξε ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που κόψεις τους βλαστούς του αλεξανδρινού, γιατί ο γαλακτώδης χυμός τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα. Το καθάρισμα αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης που έχει το μπαλκόνι, οι πράσινες γωνιές εντός του σπιτιού ή ο κήπος σου. Θα σε βοηθήσει να καταγράψεις τις απώλειες και να προγραμματίσεις τις επόμενες κινήσεις σου.

2. Θα τα κάνεις μούσκεμα

Ρίξε γενναιόδωρες ποσότητες νερού σε όλα τα φυτά. Αν το χώμα σε κάποια γλάστρα έχει ξεραθεί τελείως, βύθισε τη γλάστρα κατά τα 2/3 της σε μία λεκάνη με νερό για 5′. Το χώμα θα αποκτήσει ξανά την ικανότητά του να συγκρατεί το νερό. Πριν επανατοποθετήσεις τη γλάστρα στο πιατάκι, άφησέ τη να στραγγίξει καλά. Αυτό που πρέπει πάντα να προσέχεις κατά το πότισμα είναι η ροή του νερού. Μην ανοίξεις τέρμα τη βρύση, γιατί η ορμή του νερού θα μετατοπίσει το χώμα από τις γλάστρες και θα αφήσει εκτεθειμένες τις ρίζες.

3. Εκεί που δεν σε σπέρνουν

Ξεφορτώσου, χωρίς δισταγμούς και ενοχές, όλα εκείνα τα αγριόχορτα, που φύτρωσαν εκεί που δεν τα έσπειρες. Αν τα αφήσεις, αφενός θα «κλέψουν» το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που προορίζονται για τα φυτά σου, αφετέρου ενδέχεται να φέρουν φυτοπαθογόνα. Αν είναι λίγα, δηλαδή αν μπορείς εύκολα να τα μετρήσεις, προσπάθησε απλώς να τα ξεριζώσεις ένα ένα. Αν έχουν κατακλύσει κάθε διαθέσιμο εκατοστό, χρησιμοποίησε ένα από τα εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα που κυκλοφορούν στην αγορά. Πριν καταφύγεις στα χημικά, ρώτα έναν γεωπόνο αν υπάρχει κάποιο σκεύασμα βιολογικής καταπολέμησης.

4. Στην υγειά τους

Έλεγξε εάν τα φυτά σου έχουν προσβληθεί από έντομα, μύκητες ή άλλους φυτοπαθογόνους οργανισμούς. Πώς; Κοίτα προσεχτικά την κάτω επιφάνεια των φύλλων, τους βλαστούς και τους οφθαλμούς («μάτια»), τα σημεία στα οποία τα φύλλα «συναντούν» το βλαστό, το σημείο όπου ο βλαστός βγαίνει από το χώμα. Στην περίπτωση που τα φύλλα έχουν χάσει το αντιπροσωπευτικό (για το είδος) χρώμα ή έχουν ασυνήθιστες κηλίδες, αλλά δεν υπάρχει κάποιο παθογόνο, υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να είναι η έλλειψη κάποιο θρεπτικού στοιχείου. Σε περίπτωση, πάντως, που διαπιστώσεις κάποιο πρόβλημα, μην επιχειρήσεις να κάνεις μόνη σου διάγνωση. Κόψε δυο τρία φυλλαράκια και δείξε τα σε ένα γεωπόνο. Εκείνος/-η με τη σειρά του (της) θα σου υποδείξει τι πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις με ασφάλεια και αποτελεσματικά το πρόβλημα.

5. Σαν να πείνασαν…

Δύο τρεις μέρες, αφού ποτίσεις για πρώτη φορά τα φυτά σου μετά τις διακοπές, προσθέτεις λίπασμα. Αν είχες σύστημα αυτόματου ποτίσματος, μπορείς να τους ρίξεις λίπασμα αμέσως. Τα ανόργανα στοιχεία θα τα ανανεώσουν και θα τα δυναμώσουν ώστε να αντιμετωπίσουν το επικείμενο φθινόπωρο και το χειμώνα. Αν έχεις γαρδένιες, καμέλιες και αζαλέες, χρειάζονται ειδικό λίπασμα που θα διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο οξύτητας στο χώμα τους.

6. Δώσε τους αέρα

Επειδή και οι ρίζες των φυτών «αναπνέουν», σκάλισε επιφανειακά το χώμα. Για να μην καταστρέψεις τη δομή του εδάφους, μη σκάβεις όταν είναι ξερό ή υπερβολικά βρεγμένο.

7. Φθινοπωρινό δελτίο

Άδειασε τις γλάστρες που φιλοξενούσαν καλοκαιρινά φυτά, τα οποία πλέον έχουν μαραθεί. Μάζεψε το χώμα τους σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα και ανάμειξέ το με «νέο» χώμα σε αναλογία 1:1. Γέμισε τις γλάστρες με το χώμα που ετοίμασες και φύτεψε φυτά αντιπροσωπευτικά του φθινοπώρου, όπως τα χρυσάνθεμα, ο πυράκανθος, το κυδωνίαστρο, η κουμαριά, η ναντίνα και το λιγούστρο.

8. Όλα σε τάξη

Αφού τελειώσεις με όλες τις δουλειές στον κήπο ή τη βεράντα σου, καθάρισε σχολαστικά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποίησες και αφού τα στεγνώσεις με ένα καθαρό πανί, φύλαξέ τα σε χώρους χωρίς υγρασία. Κλείσε ερμητικά τα μπουκάλια και τα κουτιά με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και αποθήκευσε τα σε σημεία απρόσιτα για τα παιδιά. Αν οι ετικέτες έχουν ξεθωριάσει ή ξεκολλήσει, μην παραλείψεις να γράψεις με ένα μαρκαδόρο τι ακριβώς περιέχουν ώστε να αποφύγεις το ενδεχόμενο να τα μπερδέψεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Το 2024 πιο θερμό έτος στην ιστορία

Peristeri News

Πότε είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο

Peristeri News

Με 1,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις φωτιές

Peristeri News

Leave a Comment