Επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», Κωνσταντίνου Παπλωματά, πάνω σε έρευνα της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για παιδιά που ζουν στη φτώχεια στην ΕΕ.
Θλιβερές είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά από την καπιταλιστική κρίση στις χώρες της ΕΕ. Νέα έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτιμά πως τα παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες στην ΕΕ είναι τουλάχιστον 13 εκατομμύρια και τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ν. Ζηλανδία όπου υπολογίζονται σε τουλάχιστον 30.000.000 τα παιδιά που ζουν βυθισμένα στο τέλμα της φτώχειας.
Οι ερευνητές της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ έκαναν μία λίστα με τις 14 πιο σοβαρές στερήσεις και ελλείψεις αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων όπως τη στέρηση τριών κανονικών γευμάτων την ημέρα, στέγη, πρόσβαση σε ήσυχο χώρο για μελέτη και εκπαιδευτικά βιβλία, πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση με το Διαδίκτυο. Τα ζητήματα της τροφής, της στέγης, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, η προστασία του παιδιού, της μητρότητας ειδικά την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ήταν λυμένα, ωστόσο η καπιταλιστική παλινόρθωση τα επανέφερε στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πιο δύσκολη ζωή βιώνουν τα παιδάκια σε Ρουμανία (πάνω από 70%!), Βουλγαρία (50%) και σε Πορτογαλία (27%). Σε πιο πλούσιες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η παιδική φτώχεια και στερήσεις υπολογίζεται πως μαστίζουν πάνω από το 10% του παιδικού πληθυσμού.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με 17,2%, αμέσως μετά την Ιταλία (13,3%) και πριν τη Σλοβακία (19,2%). Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό παιδικής αποστέρησης είναι ακόμη μεγαλύτερο σε μονογονεϊκές οικογένειες (που από 17,2% αυξάνει σε 24,3%), στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων (αγγίζοντας το 50,8%) και σε οικογένειες μεταναστών (σε ποσοστό 42,2%).
Καλύτερη θεωρείται η κατάσταση σε σκανδιναβικές χώρες όπου τα παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά είναι περίπου το 3% του παιδικού πληθυσμού, εξαιτίας κυρίως αυτού που έχει απομείνει από κοινωνικές παροχές, που καθιερώθηκαν κυρίως κάτω από το βάρος της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών.
Σε άλλες καπιταλιστικές χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία και η Βρετανία ζει στη φτώχεια πάνω από το 10 με 15% του παιδικού πληθυσμού, με την κατάσταση στις ΗΠΑ να είναι από τις χειρότερες καθώς εκεί υπολογίζεται πως πλήττεται από την έλλειψη βασικών αγαθών και υπηρεσιών πάνω από το 20% των παιδιών.
«Ένα από τα πιο ακριβά λάθη που μπορεί να κάνει μία κοινωνία και θα τα πληρώσει στο μέλλον είναι να μην προστατεύσει τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, καλώντας τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα παιδιά από τα συνεχή μέτρα στυγνής λιτότητας και περικοπών. Βέβαια, ο εκπρόσωπος μπορεί να κάνει ευχολόγια, αλλά για να προστατευτούν και τα παιδιά και οι εργαζόμενοι, απαιτείται σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές τους.
ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ