Σε περίπου τρείς μήνες σύμφωνα με τις πληροφορίες του PeristeriNews.gr αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Ιεροθέου, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία της πόλης μας.
Χωρίς να θεωρηθεί υπερβολική η εν λόγω διατύπωση μπορεί να γίνει κατανοητό από κάποιον ότι πρόκειται για έργο που καλύπτει 200 στρέμματα και θα έχει οικολογικά πρότυπα που δεν έχουν ξαναλειτουργήσει στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη για τα δεδομένα της χώρας μας μελέτη, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα του καθηγητή κ. Σανταμούρη.
Η πρωτοτυπία της μελέτης έγκειται στο ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν σε δημόσιο έργο γεωεναλλάκτες οι οποίοι θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία της περιοχής σε ιδανικά επίπεδα. Η συγκεκριμένη ιδιομορφία της ανάπλασης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον δεκάδων τεχνικών υπηρεσιών Δήμων και οργανισμών από όλη την Ελλάδα μιας και όπως ξανά αναφέραμε θα γίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Εκτός από τον γεωεναλλάκτη θα τοποθετηθούν σε όλη την έκταση του έργου υψηλά δέντρα, παγκάκια και θα κατασκευαστούν δύο παιδικές χαρές. Ήδη έχουν τοποθετηθεί ψυχρά υλικά τα οποία διαθέτουν μεγάλο δείκτη αντανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Το έργο γίνεται με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές της άνοιξης θα παραδοθεί από την εργολαβική εταιρία στο Δήμο Περιστερίου.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία έργα στο Περιστέρι και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων στο Βόρειο Περιστέρι προς το καλύτερο.
Για πρώτη φορά τοποθέτηση γεωεναλλάκτη στην Ελλάδα
Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του γεωεναλλάκτη στην ανάπλαση που πραγματοποιείται στην περιοχή του Αγίου Ιεροθέου.
Πρόκειται για σαράντα σωλήνες των πενήντα μέτρων που βρίσκονται σε βάθος τριών μέτρων μέσα στο έδαφος της ανάπλασης.
Η λειτουργία την αλλαγής θερμοκρασίας πραγματοποιείται από δύο φουγάρα που έχουν τοποθετηθεί στα όρια του έργου όπου από το ένα φουγάρο στο οποίο είναι τοποθετημένο μοτέρ, αντλούνται τρία με έξι κυβικά αέρα την ώρα, τα οποία περνάνε μέσα από τους σωλήνες στη γη.
Οι σωλήνες που είναι τοποθετημένοι στη γη δίνουν στον αέρα σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμών κελσίου, η οποία διανέμεται από εξόδους στην περιοχή και βοηθάει στη μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι μέχρι και δέκα βαθμούς κάτω!
Με αυτό τον τρόπο η περιοχή διαθέτει ένα φυσικό κλιματιστικό όπου θα μπορούν οι κάτοικοι να περνούν το χρόνο τους τις καυτές μέρες του χρόνου χωρίς να επιβαρύνονται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Για τη σωστή λειτουργία του γεωεναλλάκτη θα τοποθετηθούν σε πέντε σημεία της περιοχής μετεωρολογικοί σταθμοί οι οποίοι θα καταγράφουν τις αλλαγές θερμοκρασίας και θα προσφέρουν χρήσιμα στοιχεία.