Το πρωτοχρονιάτικο δείπνο δεν μπορεί να κλείσει χωρίς την καθιερωμένη Βασιλόπιτα, το γλυκό που όλοι περιμένουμε να μας φέρει το τυχερό φλουρί.
Υλικά
1 φλυτζ. τσ. βούτυρο
4 φλυτζ. τσ. αλεύρι
1,5 φλυτζ. τσ. ζάχαρη
4 αβγά
1 φλυτζ. τσ. πορτοκάλι χυμό
1 φλυτζ. τσ. γιαούρτι
1 φλυτζ. τσ. αμύγδαλο, τριμμένο
1 κουτ. σούπ. ξύσμα λεμόνι
1 κουτ. σούπ. ξύσμα πορτοκάλι
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπ. κονιάκ
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
– Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τα ξύσματα, το μπέικιν πάουντερ.
– Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά.
– Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα διαδοχικά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο.
– Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο μείγμα του αλευριού, αφού έχουμε χαμηλώσει την ταχύτητα του μίξερ.
– Τοποθετούμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ⁰C μέχρι να ψηθεί εσωτερικά το κέικ, περίπου 1 ώρα.
– Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα, τοποθετώντας το κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
– Τέλος το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.